Следвайте ни

Модел събра автентични родопски песни за първи албум

18-годишният младеж е решил да се отдаде на музикалното изкуство вместо на фотосесиите

viber icon

Великденски подарък към почитателите на родопските песни направи младият певец Валентин Стефанов. Първият му албум „Мост между поколенията“ се появи в дните преди светлия християнски празник. Записите са реализирани в пловдивското студио на Виктор Йорданов-Кардама в периода между Коледа и Великден със стилния родопски гайдар Славчо Кехайов от Забърдо.

В компактдиска са включени 12 автентични песни от Родопите, някои от които Валентин е издирил сам, а други са от репертоара на големия родопски певец Георги Чилингиров, пред когото се прекланя. Неведнъж слушатели са му казвали: „Ако имаше възможност Георги Чилингиров да те чуе сега, щеше да се просълзи…“.

Преди да запее Чилингировите песни, Вальо се срещнал с дъщерята му и споделил идеята си, за което получил одобрение и разрешение. На един мухабет в село Бачково се запознал с гайдаря Славчо Кехайов и на момента решил, че това ще е човекът, с когото ще запише първия си диск. Влезли в студиото, без да репетират, и записите им се получили от първия път. Така песен след песен се събрали дванадесет и албумът „Мост между поколенията“ е на музикалния пазар от няколко дни. Той е издаден в памет на дядо му Валентин Вълнев, на когото е кръстен и който му възражда любовта към красивите родопски песни. Първата в диска е „Запалило се, мале ле“, която научава от дядо си още на 9-годишна възраст. Следващите са „Мари Марийо“, „Черешка е цвят цветила“, „Ой, Гане, Гане“, „Пойди, мамо, пойди“, „Оган гори, борна свети“, „Стани ми, майчо, омеси“ и други.

"Дядо не успя да ме чуе как пея, отиде си от този свят, без да имаше тази възможност, но аз сега с тези песни искам да му кажа, че много ми липсва и че ще направя така, че да се гордее с мен", казва Валентин Стефанов.

18-годишният младеж е решил, че твърдо ще се отдаде на музикалното изкуство, въпреки че има предложение за фотосесии и от модни агенции. Дори вече е участвал в такива. Любопитен факт е, че неговият прадядо Ангел е един от първите шивачи на мъжка мода в Пловдив.

От 2017 г. Вальо е част от формация „Куклици“ към ОДК-Пловдив с ръководител Виолета Щерева, с която миналата година записа и дуетната песен „Сино льо, един на мама“. Има и записи с оркестър по аранжимент на Александър Тодоров и Румен Монев, както и клипове за една от фолклорните телевизии.

Според него, народните ни песни са лек за душата, който трябва да се разпространява сред повече хора. Желае да пее песните неподправени, истински и чисти - така, както са ги изпели предците ни. Следващата стъпка, която ще направи, е да издаде нотиран сборник с песните, които е издирил, за да не се изгубят във времето. Замисля да организира и официално представяне-премиера на първия си албум с концерт в Пловдив и в село Бачково, откъдето са корените му.  Снимките за обложката на диска са направени сред красивата бачковска природа от баща му Здравко, който е графичен дизайнер.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?