3906

Младият самурай Ацумори води битка в Дома на културата

Новата сценична продукция на португалската хореографка Катарина Миранда "Ацумори" завладя Дома на културата в Пловдив. Тя бе представена тази вечер в рамките на 16-ото издание на Оne Dance Festival. Позната на българската публика със спектакъла си "Кабракимера", част от One Dance Week 2022, Миранда е едно от най-ярките имена на съвременната танцова сцена в Европа, а новият ѝ спектакъл "Ацумори" е продукция на център "Жорж Помпиду" в Париж, фестивала в Порто и One Dance. Нестандартна среща на един от образците на японския театър "Но" със света на съвременните изпълнителски изкуства, "Ацумори" е своеобразна пресечна точка между минало и бъдеще, фантасмагория и реалност, танц и светлина.

В основата на спектакъла е историята за младия самурай Ацумори. Той загива в битка, но духът му се завръща на бойното поле, където, в крайна сметка, успява да намери помирение вместо разплата със своя убиец. Изучавайки строгата система и похватите на театър "Но" в Киото, Катарина Миранда се отклонява от оригиналния сюжет и развива идеята за завръщането на призрака с абстрактност и естетика.

Сцената е наситена със спомени и ритми от измислено въображение. Облечени в брони - маски, петимата танцьори изследват пространството като територия, която трябва да бъде завладяна. Те преплитат своите стави и крайници, като по този начин ги заключват или им придават неподозирани способности за движение. Така се раждат нови взаимовръзки и идентичности, ново време, а защо не - и нови социални конструкции.

Футуристичният танцов език на изпълнителите се усилва от осветлението, което играе основна роля в спектакъла. Центърът на сценичното пространство е оформен със светещ под и таван, образуващи квадратно пространство, в което традиционните архетипи се разтварят, а прожекторите осветяват всеки, който го напуска или се завръща.

В своеобразния диалог между танц и хипнотична светлина говорят древните призраци на "Но" и телата, които имат способността да бъдат нещо друго, нещо различно, нещо красиво. Ацумори е пресечната точка между виденията и установките от миналото, метаморфозите и енергията на настоящето и ентусиазма на бъдещето.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?