Млади виртуози от шест страни гостуват на Китарния фест

Шест талантливи млади китаристи, които са победители в големи китарни конкурси ще изнесат концерт в залата на Кукления театър днес от 19 часа. 

Ще чуем изпълнения на българския музикант Георги Димитров – Жожо, Джулиа Баларе от Италия, Зузана Вежик от Полша и Петер Гранейс от Германия. 

Гости от балканските страни са румънецът Раду Валку и Димитрис  Шукарас от Гърция. 

Шестте музиканти се занимават с китара от деца, победители са в различни категории на международни конкурси. Някои са свирили под диригентството на известни имена. 

Част от тях имат вече и издадени албуми. В програмата им са включени различни произведения, както и две на българският композитор Росен Балкански.

На 26 октомври, младите китарни звезди ще посетят и детска градина „Малката Русалка“, за да запознаят малчуганите с най-популярния инструмент на планетата.

Младите китаристи ще гостуват в Пловдив по време на тазгодишното издание на Plovdiv GuitArt Festival.

Те са част от европейската платформа EuroStrings, която обединява 17 китарни фестивали и е съфинансирана от Програма Tворческа Европа на Европейския съюз за периода 2017-2021. 

EuroStrings е първата европейска платформа в областта на класическата китара. Тръгва от Zagreb Guitar Festival. 

Тя обединява 17 класически китарни фестивали от цяла Европа, които организират международни конкурси и имат професионална структура, даваща възможност за по-нататъшно образование и професионално развитие на млади китаристи. 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?