49

Млади таланти изпълниха залите на ансамбъл „Тракия“

Николай ЧАПАНСКИ, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив [email protected]

 

Лауреати от Международния фолклорен фестивал "С песните на Кичка Савова" разучаваха песни на тракийската певица като част от Майсторския клас, организиран от фондация "Кичка Савова". Лятната академия се проведе в залите на ФА „Тракия“ в Пловдив. Ръководител на проекта е народната певица Дарина Славова. Това е вторият майсторски клас, организиран от фондация „Кичка Савова“, в който тази година участваха седем деца - пет момичета и две момчета.

„Има много какво да се научи. Много и научихме. Няколко пъти съм участвал на фестивала в село Сладун, но тази година за първи път съм на този майсторски клас, разказва Божидар Дачев от село Мезек, един от младите таланти, участвали в майсторския клас.

 Той се потапя в света на фолклора още на петгодишна възраст. Първото му излизане на сцена е на фолклорния фестивал „Кехлибарен грозд“ в село Лозен.

Анна и Александрина Проданови са сестри, на 12 и 13 години, от карнобатското село Венец, и участват за втора година в майсторския клас.

„Обстановката е приятна. Миналата година ни хареса. Тази година като второ участие сме по-спокойни, но пак ни е интересно. Запознахме се с други деца. Станахме приятели“, разказват сестрите.

Ихая Димитрова е на девет години, от село Доситеево, и е участничка от миналогодишния майсторски клас, но заради ковид пандемията се провалило участието й тогава. Затова тази година има възможността да участва отново. Ихая пее от петгодишна. Неведнъж е участвала на фолклорния фестивал „С песните на Кичка Савова“ в Сладун, дори лично е получавала първа награда от титуляря на фестивала. 

За втора година тракийската певица и преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ Дарина Славчева Славова ръководи майсторския клас.

„Децата са на различна възраст - от осем до шестнадесетгодишни. Емоцията е различна, но това, което ги обединява, е че обичат да пеят. Идват окрилени от надеждата да научат нещо ново. Да се докоснат до творчеството, до житейския път на Кичка Савова", разказва Дарина Славова.

Майсторският клас се случи благодарение на фондация ”Кичка Савова“, а на галаконцерта присъства и дъщерята на певицата Стефка Здравкова.

„Това не е дело само на мен и фондацията, това е съвместен проект с ученичката на майка ми Дарина, която тя толкова уважаваше. Затова избрах нея да реализираме този завет на майка ми Кичка Савова. Тези деца са талантите във фолклора. Те са бъдещето на фолклора. Да вярват в мечти. Да вярват в това, че има кой да ги чуе и подкрепи, за да продължат напред“, каза Стефка Здравкова.

В края на деня децата представиха разучаваните песни на галаконцерт под съпровода на музиканти от ансамбъл „Тракия“ - Темелко Иванов - кавал, Борислав Згуровски - акордеон, и Димчо Енев - гайда.

Всички участници в майсторския клас получиха сертификат за участие от председателя на фондацията Стефка Здравкова, а подробен репортаж от събитието в сградата на ансамбъл „Тракия“ подготви Божидар Чолаков от Радио Кърджали.

На финала Магда Георгиева-Христова, ученичка на Кичка Савова, поздрави с песен всички присъстващи в залата. Нейната дъщеря Мария Христова беше сред най-малките участници във втория майсторски клас тази година.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?