2374
Следвайте ни

Младен Влашки просвещава с литературна екскурзия под тепетата СНИМКИ

Местни и туристи поемат по духовните маршрути на Пловдив

viber icon

Литературна обиколка из знакови места в центъра на Пловдив просвещава жители и гости днес. 

Събитието е част от "Духовни маршрути в Пловдив 2021" и стартира в 10.30 часа. Турът по литература ще бъде воден от Младен Влашки, като сборният пункт за участниците в него е пред къща "Ламартин". Той ще бъде придружаван от актьора от Драматичния театър Петър Тосков, който ще чете откъси от литературни произведения. 

Маршрутът съчетава пловдивски пространства и техните литературни образи. Той не проследява тематична или исторически определена област, а се стреми да внуши преплитането на времевите пластове в пловдивските пространства, така както те са отразени в литературата. Текстовете, които звучат, са от различни поколения автори.

Турът потегли по ул. „Княз Церетелев“ и ул. „Хемус“, където се рецитират редове от Недялко Славов и „Фаустино“. Пътят на участниците продължава при Античния театър с поглед от „Хълма“ на Димитър Кирков, през двора на църквата „Св. Богородица“ до поглед от другата страна на Тунела  с „Тераса“ на Иван Теофилов. Маршрутът ще се насочи в посока Джумаята покрай „Седмият хълм“ и Античния стадион с „Римски стадион“ на Йордан Велчев, до бившия клуб „Кристал“ със „салфетъчна поезия“ из „Гранд кафе „Кристал“ на Георги Райчевски и спомени на Здравко Попов. Литературният тур включва също  ул. „Цариброд“ до долния край на Джумаята, пред бившата „Антикварна книжарница“, където Петър Тосков ще рецитира Иван Теофилов с „Джумаята“ и Иван Вълев из „Скритата градина“. По улица „Христо Г. Данов“ ще прозвучат редове из „Нова земя“ на Иван Вазов, а до входа на Дондуковата градина - думи на Захарий Стоянов из „Чардафон Великий“. На  площад „Цар Калоян“, където участниците ще отправят поглед към "Ортамезар" и към "Мараша", ще се чуят из „Далече от Толедо“ на Анжел Вагенщайн. Финалът ще е със стихове за Пловдив на Александър Секулов и Йордан Велчев.

Духовното приключение за пловдивчани и гости на града ще продължи и през следващите две съботи. На 25 септември водач отново ще е проф. д-р Галина Лардева, а темата е "Историята на българското изобразително изкуство". Маршрутът включва разглеждане на богатата експозиция от живописни и скулптурни творби на над 100 художници, творили от средата на XIX век до наши дни. Участниците в обиколката ще могат да видят забележителни произведения на изявени художници като Иван Ангелов, Димо Сотиров, Иван Пенков, Васил Захариев, Красимир Джидров, Александър Миленков, Васил Чакъров, Димитър Лалев, Георги Трифонов, Атанас Шаренков, Десислава Минчева, Кольо Карамфилов и други. Творбите са подредени хронологично, а авторите им са представени с цитати и биографии. Изкуствоведката проф. д-р Галина Лардева ще проследи развитието на процесите в българското изкуство и неговите видни представители от XIX до XXI век, оставили трайна следа в българското изящно изкуство. Къщата, в която е разположена галерията, е паметник на културата и се намира в самото начало на Стария град в Пловдив. Сградата е реставрирана изцяло, в нея е съхранен битът на градската къща от ранните години на 20. век. Гостите ще имат възможност да се запознаят и с интериора, съхранил великолепието на старите мебели и ръчно изработените килими.

Четвъртият и последен маршрут ще води литературния критик Младен Влашки. Обиколката е озаглавена "Пловдив Амаркорд" (Мемоари за Пловдив)

Обиколките ще се проведат при строго спазване на всички противоепидемиологични мерки и предписания. Всички посетители трябва да бъдат с предпазни средства, сочат инструкциите на организаторите.

ЕСЕННИ ИЗЛОЖБИ

В неделя пловдивчани и гости на града ще могат да станат част от маршрут
“Изобразително изкуство” с водач проф. д-р Галина Лардева. Сборният пункт ще е
в 11 часа пред Балабановата къща. Маршрутът ще представи по традиция тазгодишното издание на Националните есенни изложби, които представят деветима автори в дворовете и къщите на Стария град - Балабанова къща, къща Хиндлиян и Постоянната експозиция Мексиканско изкуство. Участниците в маршрута ще имат възможност да се запознаят с творчеството на живописците Светозар Бенчев, Явора Петрова, Димитър Христович, Ангел Гешев и Нора Ампова. Фотографски изложби на Лиляна Караджова и Мирослав Живков са експонирани в къща Хиндлиян, където в двора могат да се видят и графики на Венцислав Шишков. Интересни пластики на Даниле Мирчев-Дъна пък са изложени на открито в двора на Постоянна експозиция Мексиканско изкуство.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?