71

Младен Влашки показа Българския Ваймар и Къщата на графините в Пловдив СНИМКИ

Доц. д-р Младен Влашки представи един невероятен духовен маршрут свързан с литературата по улиците на Пловдив. И показа на участниците в него къде е „Българския Ваймар“. Това е западната част на Дондуковата градина, която гледа към къщата на Драган Манчов /кметството на район „Централен“/. Турът започна от Ортамезар защото тук са спирали всички рейсове от селата, това е било края на града. Мястото е описано много хубаво от писателя Иван Вълев.

„На площада във Ваймар са статуите на Гьоте и Шилер и там пише: Оттук тръгна немската литература. На това място трябва да има паметник и на него да стои надписът: Оттук започна новата българска литература след Освобождението“, каза доц. Влашки. 

На метри от това място е била къщата, в която е живял Иван Вазов, отсреща е домът на издателя му Драган Манчов, отстрани е бил този на Йоаким Груев. А в една от къщите под „Антим I” Димитър Димов пише своя „Тютюн“. 

На метри от нея е ъгловата къща, подобна на замък, където се съединяват „Антим I” и „Свети Свети Кирил и Методий“. Тук е заснет самия филм "Тютюн". 

„Тук по тези улици на няколко места е живял и писателят и сценаристът Любен Станев - направил "Цар и генерал" и "Мъже в командировка". Баща му като научен работник започнал да пише повест за тютюна“, разказа доц. Влашки. И когато отишъл в литературния клуб в махалата, с ужас разбрал, че живеещият през няколко къщи Димитър Димов вече има готов ръкопис за цял роман. 

В тази къща на "Антим I" е сниман филмът "Тютюн"

„Ако четем нашите писатели ще разберем как се е променил профилът на града от 20-е и 30-е години. Тогава всеки щом дойде в Пловдив се качва на тепето и гледката е грабваща“, каза доц. Влашки. 

Литературоведът изненада всички като ги заведе до красива каменна къща под а върха на Сахат тепе. Поетът Иван Теофилов и режисьорът Иван Андонов са я наричали „Къщата на графините“.

Къщата на графините

В нея са живели сестрите Мила и Невена Балтови. Невена е художничка и известна интелектуалка. В един от текстовете си поетът Теофилов описва атмосферата му: „В паметта ми е неизлечима атмосферата на този дом“. 

На върха на Сахат тепе бе прочетен текст на патриарха на литературата ни Иван Вазов. „Това е мястото, което отваря душите на всички. Това е и мястото, по чиито скали се катери всяко пловдивско момче – с гуменки или босо - тук сме израснали всички“, припомни Младен Влашки. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
1234

1234

02.10.2021 | 17:09

Прекрасен преподавател! Поклон пред личността на доц. Влашки! Невероятно ерудиран, лекциите му бяха удоволствие за нас - студентите!

Отговори
4 2
будалата

будалата

02.10.2021 | 16:50

Най красивият в България и най старият в Европа. Той ще бъде винаги в нашие сърца.за разлика от столицата,грозна и пошла, там и самите хора са недостойни за столичани.

Отговори
6 2

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?