Следвайте ни

Младежи празнуват Куди със 120-годишни носии

viber icon

В град Съединение отбелязват Васильовден и Ивановден по стар стил с песни и вино, кметът осигурява оркестър за веселбата. 

30 младежи ще вземат участие в стародавния зимен обичай „Куди“, който винаги се организира в нощта срещу 14 януари, а тази година се пада във вторник. Две групи ще обикалят улиците на Съединение, едната е от деца 14-15-годишни, а другата от 18-годишни. Водачът на малката куда е Андрея Атанасов, а на голямата Пламен Драганов. Ще им свири оркестър „Млади тракийци“, който е осигурен от кмета Атанас Балкански.

"Сега младежите са в трескава подготовка около набавянето на костюмите, някои от които са шити преди 120 години", казва Анета Атанасова от местното читалище. Това са везаните кенарени кърпи, огърлиците с мъниста, паласки за съхранение на барут и задължително калпаци с пришито огледалце или снимка на момиче. Това са задължителните реквизити, с които младежите трябва да са накичени.

От година на година набавянето на типичните голямоконарски костюми става все по- трудно и затова в читалището възнамеряват да започнат ушиването на нови. Съхранението на старите дрехи е родолюбива инициатива на няколко семейства в града, а едни от тях, които ги пазят като реликви, са Чобанови, Илиеви, Алови, Парнарови и други. Те ги предоставят на момчетата преди всеки празник.

Дългогодишната учителка и ръководител на певческите групи в града Костадинка Меретева пояснява, че само тук се срещат пъстрите разноцветни пампурки, които се използват като огърлици. Червеният цвят е вплетен за здраве, зеленият за берекет, а синьото - за дълголетие. Жълтият цвят символизирал богатството - да е благодатна годината, а розовото за животните в оборите. В младостта й имало над 7-8 групи с по двадесет младежи и когато се събирали на площада, ставало панаир. Всяка група си пазарявала отделна музика, а сред най-почитаните бил кларнетистът Георги Коев от Мало Конаре. Окичвали го с пари от горе до долу само и само той да им свири.

Любопитното е, че някои от момчетата днес не могат да играят типичните хора за празника и сега се събират по групички за да разучават стъпките. Те трябва да са до 16-17-годишни, да имат приятелки, на които посещават дома. Там ги черпят с домашна луканка, наденица и червено вино.

Дългогодишният учител, кореспондент на в. „Марица“ и председател на местния комитет „Васил Левски“ - Кръстю Манчев, е описал ритуала в детайли, като е събирал данни от стари съединенци. Празникът има продължение на 20 януари Ивановден по стар стил. Тогава младежите носят менче с вода и с чемширена китка ръсят за здраве всеки срещнат. Водата трябва да е осветена в местната църква.

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?