Следвайте ни

Младежи показаха магията на над 100 ударни инструмента СНИМКИ

viber icon

В Дом на културата „Борис Христов“ малки и талантливи музиканти показаха, че детските умения са неизмерими. Младежите от ансамбъл „Палиев Спаркълс“ към Националното музикално училище „Л. Пипков“ в София демонстрираха звука и магията на над 100 различни ударни инструмента в концерта „Музикално пътешествие“. Името напълно отговаря на концепцията на културното мероприятие, защото ни запозна с музикални инструменти от различни държави, култури и бит. Така концертът се превърна освен в плеяда от звуци и в историческа карта на музиката, като изкуство. 

В един момент водещият раздели публиката на две части, младежите задаваха ритъм с барабаните, а гостите трябваше да го повторят.

В концерта участие взеха инструменталистите Александър Иванов, Боян Боков, Боян Манолов, Калоян Минчев, Константин Куртев и Сара Чакърова. Сара Чакърова, Боян Боков, Александър Иванов и Константин Куртев вече са доказали музикалния си нюх и на международно ниво. Те са лауреати на конкурса с конкуренция от цял свят. Водещ бе Александър Мутафчийски, познат ни от Националния музикален театър. Той умело и с чувство за хумор прекарваше зрителите, в по-голямата си част деца, от едни тертипи в други. От една история в друга. Като мост между времето и развитието на отделните цивилизации. 

Самият състав е създаден през 2012 година от Мария и Искра Палиеви – дъщери на проф. Добри Палиев, основател на българската перкусионна школа. През годините участва в много благотворителни концерти, телевизионни предавания и фестивали. Свирили са характерна музика на различни народи, както и много творби на самия Добри Палиев. 

Събитието в Синдикалния дом бе част от “Европейски музикален фестивал”, като тази година се проведе не само в столицата, но и в Пловдив. В него са гостували известни български и чуждестранни артисти като Веско Пантелеев – Ешкенази, Васко Василев, Йълдъз Ибрахимова, Рекс Ричардсън (САЩ), Марко Теца (Италия), Елинор Валкенбург (САЩ), Фридеман Вутке (Германия), Orquesta Tipica Imperial (Аржентина), Младежки оркестър Pacific Symphony (САЩ), ансамбъл Tutti Soli и други.

„Европейски музикален фестивал“, организиран от музикална агенция „Кантус Фирмус“, има вече 20 годишна традиция в столицата. Тази година фестивалът се възобновява и в Пловдив, благодарение на финансовата подкрепа на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2020 година.

Снимки: Атанас Кънев

 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?