49

Младежи издирват стари музиканти, за да учат народна музика от извора

Легендарният кларнетист от Хисарската група Събо Нейчев на 83 години

Николай Чапански, автор и водещ на фолклорни предавания по Радио Пловдив,  [email protected]   

 

Името на Събо Нейчев е популярно в региона на Тракийската фолклорна област. Той е всеотдаен музикант, с активна творческа дейност през 80-те години в селищата около Пловдив, Карлово, Хисаря и Средногорието.

Събо Нейчев е гордостта на Хисарската община и село Паничери, където е роден на 15 май 1940 г. Дълги години работеше към градското читалище “Иван Вазов” в Хисаря, където музиката му е намерила място в сърцата на хората. Основател и дългогодишен ръководител е на Хисарски народен оркестър преди 60 години - от далечната 1963 г. Творческият му път започва от село Паничери, на което е кръстил много от хората и ръчениците в репертоара си. Нейчевият род от село Паничери се е славил с таланти, казват там. От този род е и народната певица Тинка Нейчева.

Събо Нейчев познава силата на българската народна музика. В това се е убедил, когато за първи път напуска страната и отива да види баща си в чужбина. Няма да забрави как засвирили - той с кларнета, а Димитър Андонов с акордеона, песента „Стар Димо на чардак седеше”. Хората станали, хванали се на хоро, баща му повел хорото и всички български емигранти играели и плачели.

През оркестъра на Събо Нейчев са минали Теодосий Спасов, Иван Хаджийски, Миньо Георгиев и много други прочути музиканти. С оркестъра е пяла Недялка Керанова, ненадмината и до днес според Събо Нейчев, Бинка Добрева, Иванка Иванова, Росица Иванова, Иванка Великова, Пенка Павлова и много други известни гласовити певици. 

В основата на оркестъра тогава са Димитър Андонов, известен като Хисарския поп, акордеонистите Тодор Янков, Иван Узунов, барабанистът Петко Тодоров, който наскоро се спомина. По-късно в групата идват саксофонистът Иван Кокошаров, синтезаторът Марин Тодоров, а и много други са яли хляб с Хисарския оркестър. Днес той е останал в спомените на големите почитатели на народната музика и многобройните записи във фонда на радиото.

Освен че е майстор на кларнета, Събо Нейчев свири и на кавал, специално изработен за него от бай Диньо Грозев. Има цял набор от свирки, дудуци, окарини и кавали. 

Събо Нейчев твърди, че животът му е по-красив и смислен с българската народна музика. А това е така, защото повече от шест десетилетия живее с нея.

Гордее се със своя ученик Никола Чолаков от Карлово, който е на 16 г. и преди две години сам го е потърсил, за да се научи да свири на типичния сватбарски стил с кларнета - стара система. За първи път на една сцена рамо до рамо двамата застанаха на Празника на народните музиканти в Тракия тази пролет. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?