Млад талант ще лекува с песни

Народната музика има запазено място в сърцето на Петя благодарение на семейството й

Наричат Петя Билбилева фолклорното славейче на град Пещера. Родена е там преди 18 г., а днес е ученичка в Езикова гимназия „Бертолт Брехт” - Пазарджик, с профил „Английски и немски език”. Народната песен има запазено място в сърцето на Петя благодарение на семейството .

От 2007 година започва да се занимава с музика, по-точно с народно пеене. Оттогава всяка година се явява на местни, регионални и национални фолклорни конкурси за народно пеене като индивидуален изпълнител. Неин преподавател е певицата и педагог Павел Куцев.

Конкурсите, на които се е явявала и е печелила призови места, са много. Колекцията от златени медали,  плакети и специални награди е изключително богата за краткия творчески път с народната песен.

Едни от най-скъпите награди са присъдени от Националния детско-юношески конкурс с международно участие за музикално и танцово изкуство „ОРФЕЕВА ДАРБА”-гр. София, Националния музикално-фолклорен конкурс „ОРФЕЕВО ИЗВОРЧЕ”-гр. Стара Загора и гр. Калофер, както и Балканският шампионат по фолклор „Евро фолк - Жива вода” в гр. Хисаря.  

Има специална награда на журито от Регионален конкурс „С песните на Надка Караджова”, както и специалната награда на Радио Благоевград за млад изпълнител от фестивала "Фолклорна магия" в Банско. 

Тази година Петя спечели едногодишна стипендия на Български национален-музикално фолклорен конкурс „ОРФЕЕВИ ТАЛАНТИ“ - гр. Пловдив, и стана лауреат на надпяването. Голямата пазарджишка певица Надка Караджова е един от кумирите на Петя и затова с голямо удоволствие е научила и пее всички по-известни песни от репертоара .

Първият самостоятелен албум с 13 песни в изпълнение на талантливата певица е вече факт и се казва „Полети с песента“. В него е включила любимите „Катерино моме“, „Слънчице мило, мамино“, „Садила мома“, „Мари Стано, бяла Стано“ и други от различни области.

Въпреки голямата си любов към музиката Петя е решила, че ще следва медицина и вече се подготвя упорито за приемните изпити в Пловдив. Народната песен ще остане нейната първа и голяма любов, с която обещава да лекува хората.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?