Млад гъдулар възкреси стари песни от Пазарджишко

Борислав Гълъбов участва в звукозаписа на саундтрака на Детската евровизия по покана на Евгени Димитров-Маестрото

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

 

Талантливият гъдулар и певец Борислав Гълъбов изрови от фолклорната съкровищница автентични песни от района на село Варвара, община Септември, като им даде нов живот със съвременните си аранжименти. Тези песни ще са част от нов албум, който ще включва само фолклор от Пазарджишко и се очаква да излезе до месец.

"Засега сме осъществили записи на повече от десет песни, но сме клипирали и разгласили само две в  обща пазарджишка китка от тези нови записи - „Бре, Тодоре“ и „Севде ле“. В албума пеем аз и съпругата ми Дияна Василева", сподели Борислав Гълъбов, който от две години е част от националния ни ансамбъл „Филип Кутев“.

Младият талант, с корени от село Звъничево, вече е  признат майстор на гъдулката и ударните инструменти, затова от няколко месеца води уроци по тъпан - онлайн чрез Фейсбук, при голям успех. Негови ученици са мераклии да бият тъпан от цялата страна, както и няколко чужденци.

Въпреки че живее и твори в столицата, при всяко удобно време прескача до родното си село Звъничево и съседното Варвара, за се зареди и вдъхнови от богатия фолклор и запазените традиции. Освен нечувани песни от този край, в новия си албум ще включи и песни от репертоара на Методи Динков и Ангел Коев.

През 2011 г. Борислав създава формация „Багри“ със съученици от музикалното училище в Котел, а  след това и със състуденти в академията в Пловдив. Това са Георги Добрев - кавал, Стойо Стоев - гайда,  Деника Христова - гъдулка, Дияна Василева - гъдулка, и самият Борислав Гълъбов. В основата на музиката им е автентичното звучене, обагрено с леки и достъпни до широката публика аранжименти. В годините след своето създаване формацията работи и  с  популярни фолклорни изпълнители: Илия Луков, Радостина Йовкова, Ева и и Ива Валентинови, Ани Богдарова и  др. 

По покана на Евгени Димитров-Маестрото дори участват в звукозаписа на саундтрака на Детската евровизия. Негова танцова музика беше номинирана след най-добрите в конкурса „Златна муза“ през 2019 г. за танца „Първомайски майсторлъци“ на ансамбъл „Тракия“. В същия конкурс танцът печели първо място за хореографията на Димо Енев.

Сега музикалният талант е сбъднал мечтата си -  да е на сцената на най-големия ни фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, по който другите в страната се равняват. Негова отколешна мечта е да работи със световно признатия композитор Георги Андреев, който от няколко седмици е главен художествен ръководител на ансамбъла.

От миналата година са щастливо сгодени с неговата партньорка от сцената Дияна Василева. Желанието им е това лято да вдигнат голяма сватба и да съберат родовете. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?