Мъже играят женските роли в "Михал Мишкоед"

Точно както при първите стъпки на прохождащия през Възраждането български театър, мъже играят женските роли в постановката "Михал Мишкоед" на Габровския драматичен театър. Трупата идва в Пловдив с този спектакъл на 25 февруари от 19 часа в дома на културата "Борис Христов". Гостуването идва след големия  успех на "Село, село, пусто село" и "Чешити" на Габровския театър на пловдивска сцена.
Комедията "Михал Мишкоед" е популярна и като "Зех тъ, Радке, зех тъ!". Пиесата и до днес си остава най-известната на възрожденския учител, писател, просветител, преводач и журналист Сава Доброплодни.  

Режисьорката Невена Митева е изградила спектакъла  като възстановка на първото театрално представление в България. Така актьорите играят „както някога”, когато всички роли, дори и женските, се изпълняват само от мъже. В зората на българския театър мъжете актьори мажели мустаците си със свинска мас и ги посипвали с брашно, за да приличат на жени, уточняват от екипа на спектакъла.  

Комедията „Михал Мишкоед“ е „побългарена“ от Сава Доброплодни пиеса и е първата драматургична творба в България. За първи път е представена на сцена през лятото на 1856 година в Шумен и така слага началото на българския театър. Със своя спектакъл Драматичен театър "Рачо Стоянов” - Габрово, води публиката в света на комедията с възрожденски привкус, красиви костюми и много настроение.

Билетите са на цени от 8, 10 и 12 лв. и са в продажба в Билетния център пред общината.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?