Следвайте ни

Бинка Добрева закръгли мистериозните 2х30

viber icon

Юбилеен е този месец март за солистка на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове“ Бинка Добрева, която е родена и израснала в ямболското село Роза. Нейна първа учителка по народно пеене е майка й. От малка започва да пее и печели първи награди от регионалните надпявания. Приета е в Средното музикално училище в Котел, където нейни учители са такива известни фолклорни изпълнители като Вълкана Стоянова, Кремена Станчева, Василка Андонова и Йовчо Караиванов. 

През 1988 г. Бинка Добрева завършва Музикалната академия  в Пловдив и там се запознава със съпруга си, акордеониста  Александър Райчев. По време на следването си пее в ансамбъл „Тракия“, осъществява първи записи в студиото на Радио Пловдив и се изявява с Конушенски народен оркестър. След това постъпва в Ансамбъла за народни песни и танци „Филип Кутев“, където две години пее заедно с Надка Караджова и Бойка Присадова. През 1990 година печели конкурс на „Мистерията на българските гласове“. 

Наред с работата си за „Мистерията“ Добрева има и успешни солови изяви и работи със съпруга си Александър Райчев и неговия фолклорен бенд. Райчев, който е гайдар, акордеонист и новатор в областта на народната музика, композира и аранжира шестте албума с песни на Бинка Добрева: „Даньова мама“, „С любе шега не бива“, „За бедни и богати“, „Път за двама“, „Популярни тракийски песни“, „Цветя от Тракия“. В последните години изнася концерти и записва фолклорни дуети с певицата от пазарджишкия край Виолета Маринова. В процес е на защита на своята докторска дисертация и успоредно с това преподава народно пеене и ​методика на народното пеене в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Обучава и ученици в столичното 144. училище. От юни 2010 г. в родното й село Роза се провежда първият конкурс „С песните на Бинка Добрева“, който има две издания досега. Миналата година излезе и самостоятелен албум с нейните песни.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?