1553

Министър Найден Тодоров връчва приза "Христо Г. Данов"

Служебният министър на културата Найден Тодоров ще определи и връчи лично Голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура на името на “Христо Г. Данов”. Тържествената церемония по раздаването на отличията ще е на 7 юни от 17 ч. в двора на къщата музей на издателя в Стария град. 

Водещ церемонията ще е доц. д-р Младен Влашки - литературен критик и преподавател по антична и западноевропейска литература в ПУ “Паисий Хиендарски”. За музикалния фон ще се погрижи Струнен квартет “Пловдив” в състав: Стефан Хубенов (цигулка), Виктор Костов (цигулка), Христо Илиев (виола) и Йордан Вичев (виолончело) - млади пловдивски инструменталисти, вдъхновени да творят заедно. Събитието се организира от Министерството на културата и Община Пловдив, които са съучредители на наградата за принос в българската книжовна култура. Конкурсът се провежда ежегодно от 1999 г.

Второто заседание на комисията, която ще определи останалите носители на Националната награда “Христо Г. Данов”, е часове преди церемонията. Наградите се определят на конкурсен принцип в два кръга. Връчват се в категориите: Българско издателство; Автор на българска художествена литература; Преводач на художествена литература; Автор в областта на хуманитаристиката; Автор на издание за деца; Художник или дизайн и оформление на книга; Представяне на българската книга. На носителите на наградата се връчват диплом, малка пластика и парична награда, а на номинираните - диплом.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?