Следвайте ни

Министерството дава 70 бона за проект на Миразчиев

viber icon

Пловдивското сдружение „Изкуство днес“ получава грант от  Министерството на културата за дигитализацията целия си видеоархив, който е събиран от 1995 година. Става въпрос за одобрени 70 хиляди лева при поискани 100 хиляди. "Изкуство днес" прави Седмицата на съвременното изкуство.

„Проектът е за една година и в него очакваме да съберем материал за около 20 филма. Всеки един от тях ще е свързан с някое от изданията ни, десетки пърформанси и презентации“, каза графикът Емил Миразчиев от „Изкуство днес“.

Дигитализираният материал ще бъде качен на онлайн платформа. От първата Седмица на съвременното изкуство през 1995 досега са събрани много видеоматериали, които са на стари носители – в голямата си част видеокасети. 

Снимка фондация "Пловдив 2019"

„Много сме доволни от работата с министерството – не е като с фондация Пловдив 2019 за Европейска столица на културата – купища бумаги и непосилно съфинансиране. Тук финансирането е на 100% - няма съфинансиране. Парите веднага се привеждат и веднага можеш да се фокусираш и да работиш като творец, а не да се чудиш откъде да търсиш още пари“, казва Миразчиев.

Според него това е в резултат от многото срещи между творци и експерти от министерството. 

Преди няколко месеца Министерството на културата направи три отворени покани за свободни творци и неправителствени сдружения.

Миразчиев има спечелени проекти и по трите. Вторият е за възраждането на проекта за визуални изкуства „Арт позитив“, който имаше около 10 издания и след това бе спрян.

За него министерството отпуска 30 хиляди лева – отново без да се изисква съфинансиране. 

„Сега го връщам отново и фокусът му ще са пловдивски автори в областта на съвременното изкуство“, казва Миразчиев.

Проектът ще бъде осъществен в галерия „Капана“ през месец март. За него ще се пусне отворена показа за творци, които се занимават с визуални изкуства. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (1)

Некадърен да се храни сам

Некадърен да се храни сам

02.12.2020 | 17:34

Лапач на държавни пари. Цял живот мрънкане и пълзене за една ВАФЛА с БОЗА!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?