2374

Министър Балтова и бог Дионисий разляха първото вино СНИМКИ

Първата бъчва от тазгодишното младо вино бе отворена на стълбите под църквата „Успение Богородично” в Стария град. Така бе даден стартът на 13-ия фестивал „Дефиле на младото вино”.

Бъчвата бе от реколтата на миналогодишния победител. Новият бог Дионисий и министърът на туризма доц. Стела Балтова врътнаха канелката и напълниха първите кани.

В ролята на античния покровител на виното сега влезе младият актьор от Кукления театър Стайко Стайков.

Духовитият Дионисий обясни, че е спечелил кастинг за най-дълга брада, а в театъра му брадатите са само двама.

Стайко Стайков е завършил НАТФИЗ. Той замени за интересната роля предишният директор на Кукления театър Виктор Бойчев, който от няколко месеца ръководи Българския културен институт в Москва. 

Преди това на три знакови локации в центъра на града ансамбъл „Тракия” изпълни части от култовия си спектакъл „Куди”. Другото, което показаха те бяха избрани откъси от техните „Тракийски танци”.

Шествието на бог Дионисий, с вакханките му от Техникума по хранително-вкусови технологии и танцьорите от ансамбъла събра десетки пловдивчани на Главната. Към тях се присъединиха и много чужденци.

Организаторът на дефилето инж. Любозар Фратев каза, че интересът към събитието е голям. 

„На откриването пристигна министър Стела Балтова, а в неделя чакаме министъра на културата Велислав Минеков. При тези ограничения на пътуванията и пазарите – това е една възможност. Това е време за предизвикателства. Първото Дефиле го направихме през 2008 година, когато всичко беше грохнало. В такива времена някой трябва да вдъхва оптимизъм. Хотелиери ми казват, че този уикенд са пълни”, каза инж. Фратев.

 

В тазгодишното дефиле участват 41 изби. Миналата година са били 36.

На откриването гостуваха служебният министър Стела Балтова, кметът Здравко Димитров, областният управител Ангел Стоев и доц. Пламен Моллов.

Министър Балтова каза, че фестивалът дава възможност на виното да дефилира през една от най-прекрасните дестинации у нас - град Пловдив.

"Удоволствие е да видиш, че и тази година гроздето даде своя плод, винарите го събраха и направиха това прекрасно вино. И то тук, в район, който е известен със своето лозаро-винарство. In vino veritas! Истината е във виното", припомни министър Балтова.

"Радвам се, че участват производители от всички райони, защото това е важно", каза в словото си кметът Димитров

Снимки от Валентина Биларева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?