Следвайте ни

Милица Гладнишка: Мечтая за мюзикъл и още кино

viber icon

Звездата в сериала “Етажна собственост” на Нова тв Милица Гладнишка е актриса и джаз певица.
Има македонска жилка. Прадядо й е бил изследовател в Африка. Майка й е единствената жена тромпетистка у нас, а сестра й Емилия е виолистка в операта в Грац.
Милица е завършила НАТФИЗ - актьорско майсторство за куклен театър, в класа на Пламен Кьорленски. Паралелно с НАТФИЗ обаче Милица е учила и оперно пеене при Рени Пенкова. През 2003 г. завършва курсове по джаз пеене в Морли Колидж в Лондон, после майсторски клас при Вики Алмазиду и Милчо Левиев. Изнасяла е концерти в Камерна зала България, Виена и Грац. Преди участието в сериала “Етажна собственост” името на Милица е познато на широката публика от дублажа и най-вече от музикалните сцени, където тя се изявява като джаз певица. Задно с Мишо Йосифов и неговите музиканти имат постоянен проект, наречен Дивото зове, в който са включени разнообразни джаз изпълнения от 30-те до 60-те години на миналия век.

- Трудно ли влязохте в образа на Мими? Що за човек е тя зад фасадата? Какви изненади очакват героинята ви в новия сезон на “Етажна собственост”?


- Образът на Мими е много ярък. Ролята ми стана интересна още в самото начало, когато ме извикаха на кастинг от Идалго продакшънс. Мими е предизвикателство за мен, защото с нея сме толкова далеч една от друга.
Забавно ми е да си представям, че мога да командвам, да правя каквото си искам и да не работя - точно като нея. Тя е властна и мързелива, но е привързана към своя Величко, защото рядко се намират такива добри роби! Двамата са в непрекъснат конфликт, но Мими не може без Величко, както и той без нея. Не напразно Величко е избрал съпруга като Мими, която доста прилича на майка му по темперамент. Той има нужда от деспотична жена, независимо че понякога изглежда отчаян. Така че не го съжалявайте толкова!
Във втория сезон на “Етажна собственост” всеки от съседите става много деен и хуква да гони мечтите си. Съпругът на моята героиня например получава повишение и от тестер на лекарства става тестер на всякакви продукти, например столове, маси. Непрекъснато тества нещо вкъщи, сяда по хиляда пъти на един стол и на всичкото отгоре брои опитите си на глас, с което просто влудява Мими. Тя пък е все по-гладна и по-нервна, но също гони своя мечта, какво си мислите? Все пак Мими има голяма състезателна кариера зад гърба си - бивша гюлехвъргачка е и обича да се бори за нещо.
В новите епизоди мечтата є да отслабне се превръща в мания. Освен това свекърва є - баба Цеца - си намира любовник - дядо Стефчо - пълен мошеник, с когото бабата заживява вкъщи. Това е новият голям и хитър съперник на Мими у дома, срещу когото тя се бори със зъби и нокти. В миналия епизод видяхме как лукавият дядка се опита да остави Мими и Величко без наследство, голяма битка беше! Слава богу, не останаха на улицата! Сега ще издам една тайна специално за читателите на в. “Марица”, която още никой не знае. В следващия епизод на “Етажна собственост” на 12 април Мими ще изживее страшен шок, погребвайки мъжа си. Всъщност съседите попадат във вихър от странни и безумни случки заради едни мутри, които заплашват входа. Домоуправителят Величко се жертва в името на всички, за да измамят мутрите, но те не са чак толкова глупави и става една голяма страхотия с много стрелба - пълен екшън, който не бива да изпускате другия четвъртък от 21 ч. по Нова. Аз също ще съм пред екрана!


- Защо доста българки се оказват в подобен житейски капан - властни, сприхави, вечно недоволни?


- От наблюденията ми върху хората около мен, в трамвая, по улиците, тази изнервеност, мнителност и враждебност е следствие, първо, от лошо възпитание, и второ - от липса на почивка и достатъчно средства за воденето на нормален живот.


- Опасно ли е да държиш мъжа под чехъл? Пречи ли еманципацията на женското щастие?


- Да държиш някого под чехъл е напълно излишно. Еманципацията не е лошо нещо. Все още жените не са постигнали пълно равенство с мъжете. Все още сме подценявани, пренебрегвани и нагрубявани. Да не говорим в световен мащаб. Има страни, в които жените са по-долу от животните. Много ме дразни премахването на женския род в професиите. Аз превеждам филми и мога да кажа, че българският език е съвършен и много ясен. С малко думи човек разбира дали в изречението става дума за мъж, дете или жена. За разлика от английския, където след дълги обяснения разбираш, че докторът е жена, а не мъж.


- Откъде идва интересната ви фамилия?


- Наскоро чух още една версия, освен тази за гладната секира на дърваря. Имало е български атлет от 20-те години с името Гладнишки. Това ме заинтригува и смятам да разуча този клон на рода.


- Кино, опера, джаз - как балансирате между толкова таланти? Коя е най-силната ви страст?


- За щастие ми се удават много неща, свързани с изкуството, за сметка на математика и спорт. Не мога да се лиша нито от пеенето, нито от киното, нито от дублажите, нито от преводите. Всичко това ми доставя удоволствие, а и в днешно време е много трудно да се издържаш само с една работа.


- С какво ви зарежда музиката? Къде се чувствате по-близо до себе си - в “Дивото зове” или в група “Булгара”?


- Музиката има силата да лекува и да зарежда с огромна енергия. Аз имам тежка сценическа треска, но в момента в който стъпя на сцената и запея, всичко отминава и грейвам. Само любовта е по-силна от музиката. Пея и харесвам много стилове: джаз, поп, соул, фънк. Е, не можах да овладея оперното пеене до съвършенство, затова го използвам за забавление и смешки.


- Защо проектът се нарича “Дивото зове”?


- Защото това описва страстта и енергията, която влагаме в музиката, и се стараем да предадем тази дива енергия и на хората, които ни слушат.


- Предстои премиера на филма “Мона Лиза”, в който изпълнявате главната роля. Предизвикателство ли беше роля с такова известно име?


- С нетърпение чакам да монтират вече заснетия материал. Преди няколко дни режисьорката на филма - Веселка Кунчева, спечели Икар за най-добро куклено представление. А за филма - беше трудно, защото снимахме в полето и аз носех 30-килограмова копа сено. От малка ми казват, че приличам на Мона Лиза. Е, сега приличам на Моника Белучи - поне според мен: ха-ха-ха-ха. Има голяма мистика в тази картина и се радвам, че се докоснах до нея. Все пак усмивката на Мона Лиза си остава загадка и досега.


- Учили сте джаз пеене в Лондон, имате изяви във Виена и Грац. Не ви ли изкуши кариера в чужбина?


- Аз съм човек с голям късмет. Където и да ида, срещам добри хора. Не се плаша от работа и предизвикателства. Не знам къде ще ме отвее вятърът. Така че засега съм тук.


- На какво ви научи вашият учител по джаз маестро Милчо Левиев?


- Истинският ми учител по джаз пеене е Васил Спасов. Един човек с изключителна фантазия и стил, чиито аранжименти са едни от най-хубавите, които съм чувала. Той ме научи да импровизирам смело и ме въведе в истинска музикална приказка. Аз съм голяма щастливка, че работим заедно в “Дивото зове”.


- Имате ли у дома конкретен спомен от прадядо ви, който е бил изследовател в Африка? Наследили ли сте духа му за пътешествия и приключения?


- Този прадядо е по майчина линия, от македонския ми род. Нямам нищо конкретно от него в дома си. Но съм наследила изследователския му дух. Като малка се колебаех между това да стана астроном или археолог. Много обичам да пътувам. Събирам минерали, описвам видовете птици в района, обожавам да чета книги за древните цивилизации.


- Обичате ли дамски глезотии? Без коя не можете?


- Много обичам да ми подаряват цветя. Нищо друго не искам.


- Накъде след “Етажна собственост”? Коя е ролята, за която мечтаете?


- Накъдето ме отвее. Искам да играя в мюзикъл. Искам да обиколя всички жанрове в киното.


- Тръпка ли е Пловдив за вас?


- В Пловдив живее една от най-добрите ми приятелки - Катерина. Познаваме се от времето, когато бяхме сервитьорки. Много я обичам. За мен Пловдив е един вълшебен град. В него има толкова много история, магия - той е град на изкуствата и продължава да е един от най-красивите градове в България.

Мими от “Надежда”
Лицето на Милица стана известно на малкия екран с ролята на Мими от сериала на Нова тв “Етажна собственост” -
карикатура на съвременното българско ежедневие в един средностатистически панелен блок в столичния кв. Надежда. Мими е жената на домоуправителя Величко Драмбозов
(Явор Гигов). Властна, сприхава, тероризира съседите, държи съпруга си под чехъл. Във втория сезон на сериала бившата гюлетласкачка Мими започва още по-люта битка с
килограмите. На всичко отгоре и свекърва є баба Цеца си
намира любовник комарджия, когото прибира вкъщи за ужас на Мими и Величко. Заради дядо Стефчо съпрузите се
разминават на косъм с опасността да останат на улицата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

тони

тони

04.04.2013 | 10:33

прекрасен глас,чувство за хумор и самоирония. с една дума - талант. многа я харесвам.

Отговори
0 0
iliana

iliana

11.10.2012 | 21:17

straxotnaaaaaaaaaaaaa

Отговори
0 0
Вито

Вито

16.06.2012 | 10:47

И аз много я харесвам Милица !

Отговори
0 0
Сашка

Сашка

20.04.2012 | 09:51

Изключително артистична и музикална. Артист във всеки смисъл. А на тези без чувство за хумор - това за Моника Белучи се нарича "самоирония", но май няма смисъл да ви се обясни.

Отговори
0 0
srefany

srefany

19.04.2012 | 21:12

Уникална като човек,естествена,страхотна актриса!Страшно я харесвам!

Отговори
0 0
Рая

Рая

18.04.2012 | 19:56

Това силата на въображението и самочувствието нямат граници-на Моника Белучи приличала,ттцтц,много си поверва с тая помия Етажна собственост

Отговори
0 0
петрич

петрич

09.04.2012 | 19:49

много я харесвам, страхотна актриса!

Отговори
0 0
Катя

Катя

08.04.2012 | 09:45

да да точно на Моника Белучи прилича най вече на последната снимка

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?