Следвайте ни

Михаела Филева пред "Марица": Поп музиката и класиката си подават ръка на концерта в Пловдив

viber icon

В неделя Пловдив става сцена на класическата и поп музиката едновременно. Магнетичната Михаела Филева и диригентът Максим Ешкенази са главните действащи лица в забележителното музикално събитие, което носи името „Музика под звездите". Мястото е Летният театър "Бунарджика" в Пловдив, а началото е в 18 часа. Концертът ще събере над 60 музиканти, между които лайв група и симфоничен оркестър. Партньор на Михаела Филева в част от изпълненията ще бъдe баритонът Валери Труманов.

- “Музика под звездите“ е поредният концерт, който изнасяте в Пловдив през последните години. Той обаче е малко по-различен, защото ще пеете под акомпанимента на симфоничен оркестър, а сцената ще делите с Максим Ешкенази. Как се роди идеята?

- Някак естествено дойде - като продължение на съвместната ни работа. С Максим Ешкенази работим от 7 години, правим съвместни концерти, в които изпълняваме по-скоро филмова музика и много по-малко от моите песни. Сега обаче идеята е да направим един по-различен концерт, в който поп музиката и класиката си подават ръка. Това ще е един красив и смислен концерт, който ще се състои на 4 октомври. Ще се радвам да напълним Летния театър.

- Концертът е обявен като по-скоро семеен.

- Да, идеята е, че за хубавата песен и възпитаването на добър вкус към музиката ограничения за аудиторията няма. Ще се радваме на концерта да дойдат от всички възрасти и да изпълним клишето - от баба до внуче. Всъщност до някаква степен концертът е и образователен, тъй като освен поп музика с аранжимент на симфоничен оркестър ще чуем и много класическа музика. Самата аз ще изпея някои арии от мюзикъли, ще има и гост оперен певец. На публиката ще покажем колаборации, които са по-рядко срещани на нашата концертна сцена.

- Да открехнем леко завесата и да издадем поне една от ариите, която ще пеете?

- Самуер от "Уестсайдска история".

- Кой е загадъчният оперен певец?

- Валери Турманов - талантлив български баритон, голяма звезда в оперните среди. Убедена съм, че ще бъде много интересен за публиката, която ще дойде на 4 октомври.

- Как бяха подбрани песните от мюзикъли?

- На база какво ние обичаме да пеем или оркестърът да свири, защото, когато правиш неща, които са ти любими, неминуемо ще запалиш публиката дори и към малко по-различно изкуство. Хората, които идват на моите концерти, са свикнали да слушат по поп звучащи аранжименти.

- Какво обича Михаела Филева да пее извън поп музиката?

- Много обичам класическа музика. За съжаление, моята вокална техника не ми позволява да пея най-класическите арии, но пък когато човек го прави от сърце и вкъщи от банята, няма проблем. Освен класическа музика много обичам и алтернативен рок, джаз и фънк.

- Достатъчно добре развита ли е концертната култура у нас?

- От няколко години ние, артистите, работим в тази посока. Много от изпълнителите като Графа, Мария Илиева, Любо Киров мислят в тази посока и вадят нашия стил музика от клубната сцена с акцент към концертната. Все още концертната култура е в процес на развитие, защото заради натрупвания през годините се е позагубила. Вярвам обаче, че с постоянство ще възпитаме аудиторията да знае каква е разликата между това да почувстваш преживяването на концерта, специалността да имаш голям оркестър или банда, която изпълнява всяка една музикална линия, и разликата, когато получаваш нещо в клуб. Разбира се, преживяването в клуб не е по-малко приятно, но е по-различно.

- COVID-19 постави под сериозно изпитание всички творци - музиканти, актьори. Как се чувства един артист по време на коронавируса?

- Истината е, че тези месеци бяха трудни не само за хората на изкуството. За всички нас бяха много трудни, защото като хора имаме потребност да общуваме с близките до сърцето ни, а 2-3 месеца нямахме тази възможност. За хората на изкуството имаше и още един аспект, а именно, че работа ни се обезсмисля, когато няма публика. За мен много интересни и вдъхновяващи бяха новите начини, по които се тръгна в търсене на аудитория и опит хората да преживеят емоцията на концерта. Знаете, правеха се онлайн концерти, постановки и се гледаха от комфорта на дивана. Опитахме се да сме в крак с времето. Лично за себе си си казах: Ето, толкова повтаряше, че имаш нужда от по-дълга почивка - сега е възможността да се наспиш, да обърнеш внимание на човека в себе си, а не само на артиста. Затова се записах на уроци по испански, завърших магистратурата си в Музикалната академия, което от известно време отлагах. Написах много нова музика, която ще бъде част от третия ми албум, така че - ако има вдъхновение и мотивация - коронавирусът не може да спре нещата да се случват.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?