2374

Местят 15 квадрата сграфито на Ди Киро в нова сграда

Племенник на Русалия Кирова спасява рисунката с лика на Майстора

Сграфитото на прочутия пловдивски художник Димитър Киров, което се намира на фасадата на частна къща в София, ще бъде запазено и вградено в новата сграда, която евентуално ще бъде построена на нейно място. Това е намерението на собственика ѝ Павел Антонов, който е и племенник на съпругата на покойния Ди Киро - Русалия Кирова. Свързан е и с фамилията на друг велик наш художник Владимир Димитров - Майстора.

Къщата в София е била на прадядо му Павел Георгиев, който е първи братовчед на Майстора. „Двамата бягат от Македония и се настаняват в бежански квартал до река Владайска. Така, когато леля ми Русалия се жени за Димитър Киров, той е много радостен, че се е сродил с родата на Майстора, който е негов кумир”, разказва Павел Антонов. Целият софийски род са хора, свързани с изкуството или обществената дейност. Едната от дъщерите на прадядото Павел е Донка Паприкова - жената, която създаде първия хоспис у нас в началото на 90-те години.

Сграфитото на къщата, която е строена след бомбардировките през войната, е с площ  около 15 кв. м. На него е изобразен Майстора в цял ръст. Когато през 1975 г. баща му Павел купил къщата от другите роднини, решил да освежи фасадата ѝ. И Димитър Киров веднага предложил да направи сграфито на фасадата ѝ.

„Освен майстора там са изобразени неговите знакови модели, Ди Киро и Русалия и аз, който съм на 3 години. Димитър Киров дошъл през лятото и започнал няколкодневно празнуване с други художници. Нощно време е работил по сграфитото - вероятно за да не го напукат”, разказва Антонов.

Къщата е стара и има пукнатини по фасада си. Има и влага, защото е до брега на Владайска река. Архитекти препоръчали да се изгради нещо ново.

„Искам да запазя сграфитото на Димитър Киров и да го инкорпорираме в новата сграда. Работя с една от най-прогресивно мислещите архитекти - Елица Панайотова. Тя навремето направи софийския Технопарк и други важни проекти. На едно мислене сме, че това нещо трябва да се съхрани”, каза Павел Антонов. Направил е връзка с реставратора от Пловдивската художествена галерия Марин Бекирски. Той го е огледал и е дал надежди, че може да се съхрани.

„Друг начин е да потърсим Столична община, за да се експонира сграфитото в друга публична среда. Засега обаче не работим в тази посока”, добавя Антонов. Къщата с творбата на  Ди Киро нашумя през януари 2019 г., когато от нея бяха откраднати 15 картини - 5 на Майстора, 9 от Димитър Киров и още една от друг автор. Платната бяха открити за няколко дни, а процесът срещу извършителите още не е приключил.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?