71

Международният филмов фестивал „На брега“ тръгва на турне в Средногорието

Уникална по рода си образователна еко инсталация ще придружава филмовата програма

Международният филмов фестивал „На брега“ тръгва на турне в Средногорието и в рамките на 10 дни (от 16-и до 25-и юни) ще посети Копривщица, Антон, Челопеч, Чавдар, Пирдоп и Долна Малина. Проектът е създаден с мисията да ангажира разнообразни публики с актуални глобални екологични проблеми и да развива и възпитава в тях отношение към природата и нейното опазване.

За да въвлекат хората по достъпен начин в същността на проблема, филмовият фестивал, сдружение Съпромат и „Девин“ ЕАД създадоха образователна еко инсталация под надслов „Невидимото видимо“, която ще пътува заедно с филмовата програма. Инициативата цели да привлече вниманието към актуални екологични теми чрез интерактивен похват, като в нея присъстват деветте вида скали, през които преминава Devin Минерална, както и историите на пчелите, които са гарантите за чистота на Devin Изворна.

Инсталацията съдържа 10 на брой малки експонати, които могат да се видят през различни типове увеличителни стъкла, създаващи оптически илюзии. За вдъхновение и отправна точка служат филмите от разнообразната програма на фестивала и най-вече водата като природно благо, без което животът е невъзможен. Визуалната идентичност на инсталацията представлява форма-обект, който зрителят може да преживее и междувременно да открие информация за ключови екологични теми.

Чрез игровия и интерактивен подход в инсталацията, посетителят сглобява собствена история, от парчетата “пъзел”, които са му предоставени. Част от експонатите имат разширено съдържание в QR кодове, водещи към онлайн ресурси по темата. Отделни елементи на инсталацията пък ще могат да бъдат задвижвани, пренареждани и преструктурирани от всеки посетител, като по този начин ще се провокира любопитство у малки и големи.

Инсталацията в комбинация с прожекции на европейски и международни отличени късометражни филми ще бъдат част от турне в Средногорието, което стартира на 16.06. в с. Антон, на 17.06. ще е в Копривщица, на 18.06. в Долна Малина, на 23.06. в Пирдоп, на 24.06. в Челопеч и на 25.06. в Чавдар. Пълната програма можете да намерите тук.

Международният филмов фестивал "На Брега" е първият пътуващ еко кино фестивал в България, създаден през 2018-та година от изцяло млад екип и с идеална цел. “На брега” развива дейността си децентрализирано чрез провеждане на събития и инициативи, насочени към публики, отдалечени от централните културни центрове и през лятото на 2023-та година ще проведе над 20 прожекции из страната.  В мисията му са се включили артисти от страни като Великобритания, Канада, Кения, Индонезия, Финландия, Норвегия, Израел, Бразилия и др. като са участвали във фестивала, представяйки, под формата на късометражен филм, различни каузи и акции. В програмата на петото издание ще бъдат показани филми, наградени от големите екологични фестивали Wildlife Film Festival и Ocean Film Festival, както и от световно известните Берлинале и Кан кинофестивали. Ще се покажат и най-добрите дипломни филми на младите български кино режисьори от НАТФИЗ, майсторския клас на проф. Георги Дюлгеров и на млади кинотворци, завършили в чужбина.

Прожекциите ангажират вниманието на аудиторията като засягат конкретни теми свързани с климатичните промени, замърсяването на околната среда, почистването на водните басейни, опазването на океаните, бракониерството, незаконният риболов, възстановяването на кораловите рифове и други. 

През юли и август турнето ще премине през язовир Душанци, Царево, Созопол и Габрово, за да финишира със своята конкурсна програма в София между 8-и и 10-и септември.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?