71

Мегазвездата Аида Гарифулина дойде в Пловдив, открива OPERA OPEN на Античния

Красивата рускиня, за която световни медии пишат, че „в Москва е татарка, във Виена - рускиня“, ще остане 3 дни под тепетата, водещи кетъринг фирми и топ стилисти ще се грижат за нея

 

Звездното сопрано Аида Гарифулина пристигна под тепетата, съобщават от Опера Пловдив. Тя бе посрещната на летище София от Лучано Ди Мартино, артистичен директор на Операта. В Пловдив оперната прима ще остане 3 дни - тя ще отседне във Vizualiza Hotel Plovdiv, a за нея ще се грижат водещи кетъринг фирми и топ стилисти.

Красивата рускиня, за която световни медии пишат, че е „в Москва е татарка, във Виена е рускиня“, идва под тепетата, за да открие фестивала OPERA OPEN 2024 – това ще стане на 25 юни, точно в 21 часа на Античния театър с Гала концерт с Оркестъра на Опера Пловдив. Тази година OPERA OPEN 2024 на Античния театър в Пловдив отбелязва 

70-годишнината от създаването на Опера Пловдив

със силно международно съдържание и жанрово разнообразие. Запазената марка на фестивала си остава неизменно съвременната визия и високото професионално ниво на спектаклите със солисти, оркестър, хор и балет на Опера Пловдив в съчетание с уникалните дадености на Античния театър. Основен акцент в програмата на OPERA OPEN 2024 е тържественото откриване с Гала на световно признатата оперна дива Аида Гарифулина. Сопраното е редовен гост-артист в най-престижните оперни театри и концертни зали в света, включително Кралската опера (Лондон), Ла Скала (Милано), Метрополитен операта (Ню Йорк), Гранд Опера (Париж), Арена ди Верона (Италия) и Залцбургския фестивал. 

Кои са изненадите на фестивала тази година?

Специалното издание на OPERA OPEN през 2024 година включва две премиерни продукции. „Кармен“ се завръща на древната открита сцена с премиерна продукция на режисьора Урсула Хорнер, след като постави рекорд за най-много зрители на оперен спектакъл на Античния театър през 2015 г. В централните роли са поканени огненото сръбско мецосопрано Любица Вранеш, португалският тенор с успешна кариера на европейската сцена Карлос Кардосо и полският бас Даниел Мирослав с участия в престижните оперни фестивали във Флоренция и Глиндеборн, Англия. Балетната трупа с Оркестъра на Опера Пловдив подготвят 

премиера на „Ромео и Жулиета“ 

от Прокофиев на 12-ти юли и 4-ти септември. Спектaкълът се поставя от Валентина Турку и нейния екип от Театър Марибор, Словения. Изтъкнатият артист е автор на хореографията на над 130 балети, оперни и театрални продукции и е носител на десетки престижни европейски награди. Стилът й, усъвършенстван в школата на легендарния Морис Бежар, поставя нов стандарт в качеството и изразителността на съвременния класически балет. Освен това Опера Пловдив ще отбележи 

100 години от смъртта на Пучини 

с „Турандот“ с участието на тенора Хачатур Бадалян, аплодиран на Арена Ди Верона и на сцените на оперните театри в Палермо, Катания, Каляри, Венеция, Варшава, Ванкувър и Болшой театър в Москва, Мариински театър в Санкт Петербург и др. Партнират му солистите на Опера Пловдив Таня Иванова и Евгения Ралчева.

Едно от най-емблематичните и обичани от публиката оперни заглавия на Античния театър – „Аида“, се завръща с надградена сценографска атмосфера от видео артиста Петко Танчев и хореография от Мариана Крънчева – на 20-ти юли и 30-ти август. Почитателите на Верди ще се насладят и на спектакъла VIVA VERDI с избрани сцени от най-известните опери на италианския композитор на 3-ти юли.

През август програмата на OPERA OPEN 2024 е насочена към почитателите на оперетата и мюзикъла. Сред заглавията в програмата са „Исус Христос Суперзвезда“ от Андрю Лойд Уебър на 21-ви август и спектакъла VIVA L’OPERETTA, VIVA L’OPERA с гост-солисти от европейски оперетни театри на 24-ти август.

В годината на Райна Кабаиванска OPERA OPEN 2024 завършва с Гала в нейна чест на 15-ти септември с участието на звездите на нейните международни майсторски класове, които вече градят успешна кариера.

OPERA OPEN отдавна е разпознаваем културен бранд, част от Фестивалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и сред акцентите в културната политика на община Пловдив.  

снимка: Александър Богдан Томпсън

 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?