49
Следвайте ни

Майстори показват изчезващи японски изкуства

viber icon

Двете редки и малко известни японски изкуства – темари и кири-е, ще бъдат представени в изложбата „Красотата на Япония”, която тръгва на 6 ноември в залата за временни експозиции на Градската художествена галерия.

Тя стартира без официално откриване заради мерките против ковид. В нея ще участват български и японски автори със 120 творби.

Те са поканени от сдружение „Накама”, галерия “Senga Art & Space” и посолството на страната. Тя е част от Дните на японската култура и ще продължи до 24 ноември.

Изкуството темари се появява през средните векове. При него се използват парчета от стари кимона, които се обвиват като топка с текстил.

„Така японците са правили играчки за децата си – има темари, които са с диаметър 2 сантиметра, има и такива, които достигат до половин метър. Японзите одри от стари кимона правят изкуство”, каза Ани Иванова от сдружение Накама.

На 6 ноември в галерията ще гостува Рали Донева-Коева – единственият сертифициран автор на темари у нас.

Кири-е е още по древно и неизвестно изкуство. То пристига от Китай през 9 век и в него се използват парчета стара хартия, от които се създават картини. Почти неизвестно е в Европа.

Срещи с част от българските автори ще има на 6 и 7 ноември в галерията от 12 до 18 и от 11 до 17 часа.

Ще бъдат допускани посетители със зелен сертификат или отрицателни тестове. Творбите ще са на двата етажа от галерията.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?