Следвайте ни

Майстори обучават пловдивски деца в училище за занаяти

viber icon

Община Пловдив реагира скоростно и в рамките само на 24 часа изготви проект до Министерството на културата, който трябва да подпомогне майсторите на улицата на занаятите. 

Проектът е за 100 хиляди лева и срещу него се очаква те да организират занимания с пловдивски ученици. Сега се чака одобрението му.

„Преди седмица Деница Сачева каза, че Етнографските комплекси в Търново, Габрово, Златоград и Добрич ще получат средства за майсторите в тях. Обадих се на зам. -министър Амелия Гешева защо не сме включени. Оказа се, че трябва бързо да изготвим проект“, каза председателят на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева. 

Екипът на зам. -кмета по „Култура“ в общината Пламен Панов е действал много бързо и проектът е бил готов за ден. За това време са събрани подробни данни за всички 20 майстори от улицата на занаятите. 

Със средствата ще се направи занаятчийско училище в четирите къщи на ул. „Стръмна“. 

Идеята не е нова. Миналата година подобна инициатива бе подкрепена от културния календар с 15 хиляди лева. 

От две години на улицата на занаятите действа училището на майстора дърворезбар Костадин Деведжиев и специалистката по позлата Елена Демирева. 

Те дават уроци по дърворезба и позлата. „От времето на соца не е имало такова нещо. И в други градове започнаха такива занимания, но ние бяхме едни от първите“, подчертава майстор Костадин. 

Условието е учениците да са над 11 години защото дърворезбата е физически занаят. „Имахме дори 76-годишен мъж, който иска да овладее на стари години този занаят“, обясни Костадин Деведжиев. 

Заниманията по дърворезба и позлата не са групови а индивидуални. Всяко продължава по 2 часа и половина.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?