Майстори на словото разказват истории в 55 думи

Кризите и катаклизмите раждат най-драматичните сюжети, а с това и най-значимите литературни произведения през вековете. И в днешната световна пандемия творците търсят пулса на времето и работят. Да, културните институции са затворени, клубовете, в които се наслаждаваме на мероприятия - също. Това не означава, че талантът ни изчезва. Той е навсякъде с нас, носим си го като душевен багаж, който не тежи.

От платформата за българска литература „Лексикон“ много добре осъзнават това, затова провеждат два литературни конкурса въпреки социалната изолация, за които ще ви разкажем и в които може да се включите.

Всичко е на Facebook страницата на платформата, а конкурсите са минималистични, но не визуално, а обемно, вид литература. Или по-точно - поетична миниатюра и къс разказ от 55 думи.

Късият разказ трябва да съдържа точно 55 думи, нито по-малко, нито повече. Той се организира за четвърта поредна година, а броят на разказите, с които може да участвате, е многоброен. Тема също няма, единственото условие е да се спазват параметрите. Публикуването на разказите става направо в страницата на платформата, след което зависи от читателите кои десет ще станат фаворити. От тях жури ще избере големите трима победители. Платформата стимулира писането и на подрастващото поколение, затова за пет деца или тийнейджъри над 16-годишна възраст ще подари специална непарична награда - „Заветът“ от Добри Божилов. Крайният срок за пускане на творбите е 10 май.

Другият конкурс, който тече паралелно, е за поетична миниатюра, която трябва да не е по-дълга от 7 реда. Конкурсът носи името „7 стъпки“, пак без конкретна тема, към която писателите да се придържат. Възрастови ограничения няма, а всеки може да участва с до пет творби. Отново читателите избират най-добрите поеми, като този път големите победители ще се избират сред 20-те най-харесвани произведения. Всички те ще получат насърчаваща награда - стихосбирка по личен избор. От тях петте най-добри ще получат парична награда и грамота за участие. Крайният срок е 20 май 2020 година.

Издателство "Лексикон" освен че предлага голям запас от световни имена в литературата, подкрепя и български писатели, като издава техните ръкописи. Особено набляга на млади, независими автори, като подпомага техния дебют в света на книгите и реализацията чрез тях. Такива са Добри Божилов, Димитър Петров - Регин, Иван Момчев, Весела Василия, Калин Терзийски, Георги Белев, Здравка Евтимова, Мина Мау и още много.

Конкурсите са съпътстваща част от работата на издателството, като освен за кратки произведения през годините са се провеждали и за цели романи в различни жанрове. Друга основна цел на платформата е да създаде съвременна общност за контакти и социална ангажираност на четящите хора. Да ги обедини в обща мрежа, в която да споделят опит и вдъхновение, лично творчество и съвети, свързани с писателската дейност.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?