Следвайте ни

Майстори на квартални градинки се борят за наградите "Шевалас"

viber icon

Район „Централен“ на община Пловдив обявява началото на конкурса „Люсиен Шевалас“ за реализиран проект с принос към екологията и опазване на зелената система.

За разлика от миналата година, когато наградите бяха раздадени през август, този път събитието ще е в деня, в който се навършват 100 години от кончината на Шевалас – 22 октомври 2021 г.

Церемонията ще е пред паметника му в Цар-Симеоновата градина.

Конкурсът се провежда за втора поредна година, след като през 2020 г. бе възроден по повод 180 г. от рождението на Зеления пловдивски цар.

Преди 143 години той създаде първата пловдивска обществена градина. 

Наградата представлява бронзова скулптура, изработена от скулптора Цвятко Сиромашки, и изобразява Шевалас, обграден от цветя.

Призът ще се връчва в две категории – за фирми, които са автори на реализиран проект за паркоустройство в Пловдив, и за граждани, които по своя инициатива са облагородили зелените площи около домовете си. 

Той е под егидата на заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов и кмета на „Централен“ Георги Стаменов.

Всеки кандидат може да заяви участие с една благоустроена територия. Необходими са до 5 снимки и точeн адрес или местонахождение на зеленото пространство.

Фотосите трябва да показват степента на завършеност на обекта и актуалното му състояние. 

Задължително условие е идеята за благоустрояване да бъде естетично издържана. На терените трябва да се използва многогодишна растителност. 

Материалите за участие да се изпратят на електронната поща на район „Централен“ или да бъдат входирани в деловодството на администрацията в срок до 17 септември.     

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?