2374
Следвайте ни

Майстор показва душата на Атон на фотографските срещи

viber icon

Международните фотографски срещи стартират с невероятната изложба "Атон - цветове на вярата" на солунския фотограф Стратос Калафатис на 15 октомври от 18 часа в галерия „2019” на ул. „Гладстон” 32.

Роденият в Кавала, но работещ в Солун фотограф, документира от години чудесата на малката монашеска република.

Творбите му показват почти всички аспекти от живота там – от монументалните сгради до лицата на най-младите новопостъпили монаси. 

„През последните години редовно посещавах връх Атон, опитвайки се да схвана и уловя променящото се в нюансите на вярата, в онази смесица от сгради, картини, реликви, ръкописи, абсурдни подробности за малки тайни и големи откровения”, разказва Стратос Калафатис.

Описва планината Атон като място, където живеят хора, но хора не се раждат. Тя е и трудна за снимане.

„Не защото се съпротивлява на светския характер на самата снимка, а по-скоро защото се нуждае от време, за да бъде разкрито онова, което окото не вижда веднага”, казва Калафатис. 

Първите монаси на Атон се заселват там малко преди 9-ти век и са живеели живеещи в колиби и пещери. През 963 г. първи е основан манастирът Мегисти лавра.

През XIV век Атон е бил обитаван от повече от 50 000 монаси, сред които множество руски, български, сръбски и румънски граждани, обслужващи собствените си манастири. Днес жителите му са около 3000.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?