Майстор на виолончелото дели сцена с прочутия Солима

26-годишният виртуоз на виолончелото Мерт Юзкан се включи в Третата Средиземноморска среща на виолончело в Парма, Италия.

"За мен беше чест да свиря на една сцена с майстора на виолончелото Джовани Солима“, каза за „Марица“ Мерт. Наричат Солима постмодернистичен композитор заради широкия диапазон на музиката му - от джаз до рок, както и смесица от различни етнически традиции от цялото Средиземноморие.

В момента Мерт учи магистратура в Университета в Луизиана, Съединените щати.

Музикантът живее в Одрин, но има български корени - едната му баба по майчина линия е от Ивайловград. Другата е от Благоевградско, а дядо му е родом от Крумовград. Семейството се преселва в Турция още в годините на Първата световна война - пътуват с каруци с цялата покъщнина и така се установили в близкия до границата Одрин. Тук е роден и тъмнокосият Мерт, който много напомня за младите звезди на турското кино. Още 6-годишен започва да учи виолончело. Избора тогава естествено правят родителите му, по това време хлапето дори трудно носи инструмента, но пък толкова харесва музиката, че <210> остава верен.

Днес младежът често се връща към корените на рода си чрез своята музика - обича да импровизира, вплитайки български фолклорни мотиви в класически композиции. Избира Асенова крепост за снимките на първия си музикален клип. Негови приятели от Пловдив го разходили до нея. Впечатлили го с историите, които се разказват за крепостта, преименувана в чест на българския цар Иван-Асен ІІ. Не по-малко интересни в района са археологическите находки - тук са намерени остатъци от погребение на тракийски воин - V-ІV в. пр. Хр., което показва, че крепостта е тракийска в началото на късната старожелязна епоха.

Изнасял е концерти в най-добре запазения в света античен театър от II век. пр. Хр. - Аспендос в Турция. В малкото свободно време, което му остава, обича да пътешества.

Мерт Юзкан остави българска следа и в руско-турския сериал „Султанът на сърцето ми", който разказва за времето на султан Махмуд II. Красивият младеж свири валс в една от сцените на лентата.

„В османския дворец има бал, посрещат видни гости от далечен Египет. Ала точно в този в момент става конфликт и всички в паника бягат от залата”, разказа Мерт. Миналата година сериалът тръгна по първи канал на Руската телевизия и удари рекорд по гледаемост в страната. 

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?