2374
Следвайте ни

Майстор на гайди и родопска певица с нови записи в БНР

viber icon

Родопската певица Мариана Ангелова и гайдарят Илия Учиков осъществиха нови записи за фонда на БНР. Записите били планувани още от пролетта, ала отложени за новия творчески сезон заради ограниченията. Музикалният продуцент Ваня Монева похвали дуото, че само за час и половина престой в студиото са успели да запишат 10 песни и една гайдарска сюита от Родопа планина.

"Мариана и Илия са невероятни музиканти, таланти и изпълнители с изключителна дисциплина и възможности. Това се нарича българско богатство", каза в края на звукозаписната сесия Ваня Монева.

Гайдарят Илия Учиков е ръководител на фолклорен ансамбъл „Орфей“ в Чепеларе, а Мариана е част от ансамбъла от  десет години. Родена е в родопското село Смилян и благодарение на бабите и лелите си е натрупала интересен репертоар на песни от поречието на река Арда. Точно част от тях е предложила за запис.

Освен ръководител на ФА „Орфей“, Илия има работилница за изработка на гайди, които потеглят в различни посоки на света. Това са първите им самостоятелни записи в националното радио.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?