49
Следвайте ни

Матей Матеев показва изрисувани камъни и книга на флашка

viber icon

Художникът Матей Матеев готви в един ден премиерата на книгата си „Хляб и сол” и камерната изложба „Камък и вода”. Те ще бъдат представени във фоайето на галерия „2019” утре вечер в 17.30 часа.

„Книгата ми е с афоризми и мисли, които съм събирал 40 години. Имам още 8 други издадени книги. „Хляб и сол” ще бъде показана на флашка – който иска да я чете”, обясни художникът. 

Не се счита за единственият пишещ пловдивски художник.

„Слагам на първо място Кольо Витковски. Пътеписът му за Париж, писан преди години беше невероятен. Бачо Кольо имаше страхотно перо”, спомня си Матей Матеев.

В камерната изложба „Камък и вода” ще има творби рисувани върху камък и акварели.

„Край Прилеп видях тази техника – да рисуваш върху камъка без да слагаш масло. Рисунките се запазват много дълго време”, разказва Матеев. Акварелите му са с гъсти бои и са пейзажи от Пловдив. Като образец използва любимите си акварелни творби - тези от Истанбул на Владимир Димитров - Майстора.

С изложбата и книгата ще отбележи 40 години от първата си самостоятелна изложба в Пловдив. Красимира Алексиева ще я открие, а актрисата Величка Георгиева ще представи книгата му.

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?