2374

Мария Бакалова избира българските кандидати за "Оскар", вижте кои са

Националният филмов център даде сигнал за сериозни промени в начина на подбор на следващото предложение на България за номинация за най-добър чуждоезичен филм на "Оскарите".

Година след напрежението, който избухна заради недоволството на Теодор Ушев от методите на работа в комисията към НФЦ, сега журито е изцяло променено.

Начело на комисията ще застане Мария Бакалова - 26-годишната актриса, която беше номинирана за "Оскар" за ролята си в "Борат 2" и в момента е член на американската Филмова академия.

В състава му влизат още режисьорът Кристина Грозева (съавтор на филми заедно с Петър Вълчанов като "Урок", "Слава", "Бащата), Катя Тричкова (продуцент на филмите на Стефан Командарев "Посоки" и "В кръг", както и на документалния "Тихо наследство"), операторът Иван Чертов ("Февруари"), кинокритикът Катерина Ламбринова, Христо Христозов - програмен директор на "Домът на киното" и аниматорът Свилен Димитров.

Кандидатите за българско предложение за "Оскар" са:

1. „Борсови играчи“, реж. Георги Костов

2. „Бягство“, реж. Виктор Божинов

3. „В сърцето на машината“, реж. Мартин Макариев

 
4. „Майка“, реж. Зорница София, България/Германия/Хърватия

5. „Меко казано“, реж. Анри Кулев, анимация

6. „Петя на моята Петя“, реж. Александър Косев

7. „Рибена кост“, реж. Драго Шолев, България/Румъния

8. „Шекспир като улично куче“, реж. Валери Йорданов

9. „φ 1.618“, реж Теодор Ушев, България/Канада

Филмите на Зорница София и Теодор Ушев все още не са излъчвани по кината.

 
Прави впечатление, че комисията за избор на новото българско предложение за "Оскар" е значително подмладена в сравнение с 2021 г., когато възникна скандалът. Средната възраст на седмината членове на журито е под 40 г., докато най-младият творец в миналогодишния състав беше на 45 г. Жените този път са 4 от 7, докато през 2021 г. бяха само две.

Тогава Теодор Ушев се възмути, че участниците в комисията не са провели адекватна дискусия за това кой от филмите заслужава да бъде номиниран.

Ушев коментираше, че българското кино "продължава да се води и кара от архаични и съмнителни принципи и авторитети", като твърдеше, че в страната съществува "системен расизъм, сексизъм и културен дениализъм".

Тогава изборът на НФЦ падна върху филма "Страх" на Ивайло Христов, който не успя да стигне до късата листа за номинации за чуждоезичен "Оскар" през 2022. Конкурентът му "Жените наистина плачат", който не беше избран от българското жури, междувременно дебютира на фестивала в Кан - една от ролите в него беше именно на Мария Бакалова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Пън

Пън

06.08.2022 | 21:36

Тези оскари дават ги на хората взимат си ги когато както си решат,що това опушено врабче да не може да оценя и раздава.

Отговори
1 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?