46

Марио Станчев свири на рояла на Милчо Левиев

Новата културна сцена, посветена на Милчо Левиев Culture Hotspot Milcho Leviev в къща „Иван Черноземски” в Стария град ще посрещне първата голяма звезда на за закриването на сезона на „Камерна сцена Пловдив”.

Това ще стане с концерта на Марио Станчев на 2 ноември от 18 часа. Звездата на европейската джаз сцена ще свири на рояла на Левиев.

Музиката му ще е в съпровод на доказани артисти, Христо Йоцов и Димитър Карамфилов. Събитието се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2021 година.

Марио Станчев е преподавател по пиано в консерваторията в Лион. Той е роден в София, в семейство на пианист и певица французойка.

Получава класическо музикално образование в НМУ и НМА, а след това работи с известни български джаз музиканти и формации. 

Свири в квартета на Симеон Щерев. В началото на 80-е години майка му дава фалшив паспорт на французин. Той се дегизира като него и така преминава границата. 

От началото на 80-те години на ХХ век живее във Франция. Там първата му публична изява е в два концерта на джаз фестивала в Нанси: в концертите на Декстър Гордън и Мел Уолдрън. 

А първата си плоча записва с най-известния по онова време френски барабанист Даниел Юмер и басиста Майк Ричмънд. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?