4020

Маргарита Стойкова от „Татковци“ и „Диада“: Мама ме сънува постоянно в ролята на Райна Княгиня

Кариерата на младата актриса доказва, че понякога мечтите ни откриват сами

Пловдивското дете чудо Маргарита Стойкова, което омагьоса цяла България с пъстрите си образи в киното, проговаря пред „Марица“, за да разкаже за целия низ от случайности, отвели я до мечтите й. Едва на 19 години, тя вече има зад гърба си две изключително успешни и запомнящи се роли, които я класират сред младите надежди на киното. Професионалната й биография, започнала с шеметен старт, загатва, че големите успехи за нея тепърва предстоят. А кой знае, може би някой ден ще я видим да преминава по червения килим в Холивуд.

Може би няма човек, който да не е гледал поне един епизод от хитовия сериал „Татковци“, в кой-
то Маргарита се превъплъщава в буйната тийнейджърка Вени. Това не е първата й роля, но е образът, който съдбоносно предначертава нейния път в киното. Скоро след това кариерата й на актриса се изстреля във филмовата орбита с последния проект, в който тя взе участие - филма „Диада“.

Лентата, режисирана от Яна Титова, се радва на голям успех и се превърна в новия кинохит у нас. В нея талантливата пловдивчанка се превръща в борбената и упорита тийнейджърка
Дида. С тази роля, талантът на Маргарита изригва като вулкан. Тя успява да изгради един многопластов образ, в който се преплитат гняв и любов, болка и радост и да предаде на зрителя емоцията на психодрамата.

Как се случва това? Лесно ли се става актриса, докато си още ученичка? И трудно ли е да се пребориш за главната роля в един от най-хитовите филми по кината в момента? Тези и още много други въпроси задават връстниците на Маргарита Стойкова. А тя отговаря с присъщата на младостта откровеност. “Освен много талант и къртовски труд е необходимо, разбира се, и съдбата да ти се усмихне”, признава пловдивчанката.

Историята на Маргарита започва преди повече от десетилетие, когато тя е едва на 6 години. Тогава за първи път стъпва на сцена като част от състава на танцовата школа, която майка й ръководи. Благодарение на това приятно извънкласно занимание младата актриса се влюбва в танца, и по-важното - в сцената. Първият й ярък спомен от сцената е именно от първото й състезание по танци, когато е била на 8 години. „Беше топло и сцената толкова пареше, че подскачах като луда. Не знам дали заради това, или заради нещо друго, но тогава се преборих и стигнах до челната тройка“, спомня си тийнейджърката.

По-интересното е, че Маргарита никога не е искала да смени школата по танци с такава по актьорско майсторство. Обичала танца и дори през ум не й минавало да се занимава с нещо друго. Но пък никога не е спирала да вярва в съдбата, с философската мисъл, че това, което е предначертано, рано или късно ще се случи. „Винаги съм се чувствала на мястото си и никога не
съм се съмнявала дали съм поела по правилния път. Нещата и обстоятелствата ще ме отведат там, където трябва да бъда“, споделя Маргарита. Не крие, че новата й страст е киното. Благодарна е на майка си, че не я е задължила да продължава да танцува, а тъкмо напротив - подкрепила я е в преследването на мечтата си.

Според вижданията на режисьора Маргарита никак не пасвала за главната роля в „Диада“. Не минало дълго време и Яна Титова променила мнението си и решила да й даде шанс. Въоръжена с огромна амбиция, хъс и ентусиазъм, Маргарита се явила на кастингите и щастието й се усмихнало. С къртовски труд и много усилия тя успяла да спечели доверието на Титова и да изиграе блестящо ролята на своенравната тийнейджърка Дида. Младата надежда на родното кино си дава сметка, че вратите към “Диада” се отварят пред нея благодарение на първия по-сериозен ангажимент в сериала “Татковци”, където тя изгражда по феноменален начин образа на бунтарката Вени.

Признава, че от онзи момент нататък, когато тя е в 11. клас, за нея училището остава на заден план. Не само защото се е захванала с нещо голямо и значимо за нея, но и защото си дава ясна сметка, че то не може да й помогне за професията, в която иска да се развие. „Последните години си бяха просто ‘’нека завърша по-скоро“, признава Маргарита. После внезапно се връща към кастинг процеса за най-успешния й проект - филма „Диада“, пожънал феноменален успех.

Участие в кастингите си издейства сама благодарение на своята упоритост и на решението на режисьора Яна Титова да й даде шанс. Тийнейджърката се поинтересувала за главната роля във филма - на 16-годишната Дида, но бързо била свалена на земята, защото Титова категорично отсякла, че изобщо не си представя Маргарита да изиграе образа. С голяма доза скептицизъмтя склонила да я прослуша, но изрично я предупредила да не храни напразни надежди.

Какво се е наредило или объркало по време на кастингите и дали Маги е имала късмет или талант в излишък, но тя получила ролята. Била на върха на щастието и точно тук свършила лесната част. Пред прохождащата актриса се заредили истински приключения.

Наложило се Маргарита да замине за Ямбол, да поживее там, да опознае града и хората, за да се подготви за ролята. Пред нея обаче стояло едно още по-голямо предизвикателство. Тя трябвало да изгради изключително силно приятелство с Петра. Църноречка, която играе Ива - най-добрата приятелка на Дида във филма. По сценарий двете имат много силна връзка помежду си от дълги години, която двете актриси трябвало да създадат за броени дни или месеци, която да претворят и на екрана.

„Успяхме да изградим връзка не само между героините Дида и Ива, но и между нас самите - Маги и Петра. Със сигурност “Диада” остава ядрото на нашето приятелство, което ще си спомняме дълго време“, убедена е младата актриса. Маргарита не спира да благодари за шанса, който є е даден, а и за всичко, което филмът є е донесъл. Благодарна е и за подкрепата, която получава от всички хора около себе си.

Вече е изпитала на крехките си рамене тежестта на славата, но твърди, че това не я е променило. И по-важното - никой от обкръжението й не е променил отношението си към нея.
Освен киното Маги харесва и театъра и би искала да играе и пред жива публика един ден. А когато си на 19 години и мечтите ти те водят към сцената, няма по- логичен и правилен път от този към НАТФИЗ.

По него е поела пловдивчанката, която вече е завършила средното си образование. Въпреки неуспеха є на приемните изпити в НАТФИЗ тя не смята да се отказва и ще кандидатства и догодина. Младата актриса разкри още, че є предстоят няколко вълнуващи проекта през идните месеци, но за да разберем какви са те, ще се наложи да поизчакаме известно време. На въпроса каква е мечтаела да стане, когато е била дете, тя без колебание отговаря: актриса. Сякаш винаги го е знаела и искала. Мечтите й  са свързани с кино и театър, така се вижда и в бъдещето. Мечтае си да изиграе много роли и е сигурна, че пътят й ще я отведе точно там, където трябва да бъде „Не знам защо, но откакто заявих на родителите си, че аз ще бъда актриса, мама ме сънува постоянно в ролята на Райна Княгиня. Е, това вече наистина си е роля, която, ако имах възможност да изиграя, би било нещо вълшебно“, не спира да мечтае Маргарита.

Пред труден избор

Новината, че е спечелила главната роля в сериала “Татковци”, я изправя пред труден избор. Тогава се наложило да вземе може би едно от най-съдбоносните решения в живота си до момента, а именно - дали да прекрати участието си в продукцията и да продължи образованието си в родния
Пловдив, или да загърби гимназията и да хване здраво шанса си за кариера в киното. Колебанията не продължили дълго, защото вече знаела какво иска и била твърдо решена, че ще преследва мечтите си докрай. Но възникнал друг сериозен въпрос - как да завърши средното си образование, когато ще е далеч от Пловдив и заета със снимки? След обстойно проучване на варианти семейството й решило Маргарита да продължи в онлайн форма на
обучение. Всичко вече било решено и Маги заминава за столицата, където кариерата
й постепенно процъфтява. А междувременно намира време да решава домашни по
математика, да учи уроци и да се готви за тестове.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Вече не гледам

Вече не гледам

10.12.2023 | 20:01

Бг филми и сериали . Новите творби или са блуткави или някави опити за крими сериалчета . Абе боза кисела.

Отговори
3 0
Ама честно ли?

Ама честно ли?

10.12.2023 | 19:41

Поредната "българска" боза. изкуството не показва само недъзите на обществото. ИЗКУСТВОТО показва пътя за преодоляването им. Нито умно, нито красиво! Не е оценка за момичето. Дори в "кучета в резерв" на Тарантино, в който липсва положителен герой има оптимизъм. В "български филм само и единствено БЕЗИЗХОДИЦА.

Отговори
4 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?