Маратон от срещи на духа за “Пловдив чете”

Фестивалът продължава шест дни

Уникалният фестивал на книгата ”Пловдив чете” ще се проведе от 17 до 22 юни 2014 г. За една седмица под тепетата ще се проведат 56 литературни събития – премиери, срещи с автори, гостуващи издателства и детски представления, шоута и срещи с автограф. Музейните къщи в Стария град, Културен център “Тракарт”, Библиотека “Иван Вазов”, галериите, Драматичният театър и дворът пред сградата, площад Централен, книжарниците, откритите пространства на Малката главна ще бъдат сцена на фиестата “Пловдив чете“ 2014.


Стартът на книжната фиеста е на 17 юни. Асоциация “Българска книга” ще разпъне белите шатри на площад “Централен” и ще посрещне най-големите български издателства в Пловдив. Те се подготвят да продават книгите си с отстъпки, специално за феста под тепетата.


Официалното откриване на 12-то издание на “Пловдив чете” е от 20.30 ч. в новотел Пловдив. Там ще бъде и специалната церемония за връчване на наградата “Орфеев венец” –  приз от злато на фестивала “Пловдив чете”, с който се удостояват значими български творци на перото.  


Носители на Златен Орфеев венец през годините са Борис Христов, Валери Петров, Иван Теофилов, Петър Анастасов, Стефан Цанев и др. В рамките на този форум се връчва и Националната награда “Христо Г. Данов“ от Министерство на културата и Община Пловдив - по традиция в едноименната къща-музей на Трихълмието, на 20 юни от 17.30 ч.  Ще бъде дадена и награда “Читател на годината от 5 до 105 г. Фаворитът се излъчва от Библиотека “Иван Вазов” – това е читателят, заел и прочел най-много книги.


Специален гост на тазгодишния “Пловдив чете” е турската писателка Ойя Байдар, позната у нас с книгите “Портата на греха“, “Изгубеното дар-слово“ и “Остана топлата им пепел“, издавана с щемпела на издателска къща “Летера”. Първата среща на Байдар с българските читатели ще бъде на 18 юни в Културен център “Тракарт”.


Домакин на “Пловдив чете” е издателство “Летера”. Форумът е рожба на трите пловдивски издателства “Летера”, “Хермес” и “Жанет 45” преди 12 г., а идеята е на поетесата Божана Апостолова.
Съорганизатори на “Пловдив чете“ 2014 са Министерство на културата, община Пловдив, Асоциация “Българска книга“, НБ “Иван Вазов“ и Издателство “Летера“. Фестивалът се осъществява с партньорството на Община Пловдив, Общинска фондация “Пловдив 2019?, Висше училище по агробизнес и развитие на регионите, хотел “Лайпциг“, Новотел Пловдив, “Булвест принт” АД и е в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019 г., казва шефът на “Летера” Надя Фурнаджиева.


В рамките на този фестивал “Пловдив чете” пловдивчани ще имат шанса да се срещнат с Катерина Стойкова-Клемър и нейните нови стихове “Как наказва Бог”, Федя Филкова и книгите є “Нищо тъмно” – стихотворения, и “Третата жена” – разкази, Валентина Радинска и поетичните є откровения “Времена” и “Употреба на свободата”.


Учениците от Националната художествена гимназия “Цанко Лавренов” ще участват в празника с изложба, която ще украсява премиерата на “Дневникът на Петкан” от Бригита Йосифова. Владимир Зарев ще се срещне с читатели и ще представи новия си роман “Разруха”, Миглена Николчина представя книгата си “Деви, рицари, кралици. Любовта в литературата на Средновековието и Ренесанса”. Стефан Цанев гостува с Събраните си съчинения в 12 тома в Камерната зала на Драматичния театър.


На 20 юни е детското утро с Борко Бърборко. Като куклен театър ще бъде пък представлението “Мумин тролите” по мотиви от Туве Янсон по повод 100 г. от рождението на известната финландска писателка.


Ще четем и арменска поезия. В “Младият Пловдив” ще участват дебютантите на издателство “Хермес” от Френската гимназия, а Деян Енев ще гостува на учениците от Хуманитарна гимназия “Свети свети Кирил и Методий”.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?