2374
Следвайте ни

Малки занаятчии продадоха сувенири за над 5 хил. лв., на българщина се учат внуци от Испания и Великобритания

viber icon

Проектът за създаване на Занаятчийско училище за ученици и граждани ще бъде продължен и следващата година с пари от бюджета от отдел „Култура”.

„Надяваме се това да стане защото инициативата е много полезна за децата ни”, каза зам.-кметът по „Култура, археология и туризъм” Пламен Панов. 

Проектът стартира през пролетта на тази година със 100 000 лева, които бяха дадени от Министерството на културата. В него са участваха 20 майстори от Регионалната занаятчийска камара. Те обучиха 380 деца и възрастни в четири къщи в Стария град.

„Имахме случаи с две баби, които чакаха внуците си от Великобритания и Испания. Искаха да ги запишат защото занаятите са символ на българското. Заниманията със занаяти са много полезни за децата в условията на ковид кризата”, каза председателя та Занаятчийската камара Тони Симидчиева.

Майсторите участвали в проекта са единодушни, че децата са много мотивирани и работят с желание.

„Гравирането върху стъкла е много трудна работа – учениците ми изкараха 8 занятия по 3 часа и направиха чудеса”, разказа майсторката Васка Велкова.

Сега малките пловдивчани подготвят изложба с предметите, които са изработили в училището. Тя ще бъде благотворителна и ще е вероятно в Дома на културата „Борис Христов”.

Средствата от продажбите ще отидат във фонда за създаване на Детска болница в Пловдив. Досега малките са продали сувенири за 5700 лева. 

Община Пловдив и Занаятчийската камара създадоха още през 2015 година къщите за народни занаяти на ул. „Стръмна”.

След това започнаха панаирите на занаятите, което се повеждат два пъти годишно. Занаятчийското училище е третият проект, който те осъществяват.

Снимки от Наташа Манева

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?