49

Малчугани учат за Фибоначи и Златното сечение с игри

Златното сечение е тема, която интригува математици, художници, инженери, архитекти вече повече от 2000 години и може да се намери навсякъде около нас: в растения, природни явления, изкуство, бит, сгради. Но какви са тези числа? Именно това е темата на първата от поредица интересни и образователни работилници в партньорската програма между Регионален археологически музей -Пловдив и Академия КИТ. Тази събота, 24 февруари, деца от 2. до 7. клас ще имат възможност напълно безплатно да изучават златната пропорция в природата, изкуството, архитектурата.

Ментори от школа "Питагор" на Академия КИТ ще провокират децата да разберат дали пък и предметите от бита и съкровищата по нашите земи не са изработвани в тази завладяваща геометрична пропорция. Всяко дете може да се научи по забавен, невиртуален начин ръчно да измерва и прозира тази увлекателна поредица от числа.

Какво точно ще правят децата? Ще научат как да изчисляват редицата на Фибоначи и Златното сечение. Ще узнаят любопитната история на Панагюрското съкровище, като същевременно ще измерят и открият златното сечение в изящната златна фиала, която е част именно от него. А за финал малчуганите ще изработят собствено произведение на изкуството, използвайки вече усвоената математическа пропорция за основа и вдъхновяващото пространство на музея.

Целите на занятието са учениците да открият и обикнат магията на числата и забавната страна на геометрията, както и да добият практическа представа, вдъхновение и умения да изследват и да правят взаимовръзки между науките, предметите и човека. Освен това те ще разберат и овладеят шифъра на красивото изкуство и архитектура през интересна природо-математическа константа, прилагана от древността до днес, и ще добият реално познание за историята и значимостта на предметите от Панагюрското златно съкровище.

Школата ще се проведе на 24 февруари от 10 до 11:30 часа в Регионален археологически музей - Пловдив, като участието в събитието става само с предварително записване.

Работилницата се организира и провежда в рамките на партньорска програма между РАМ - Пловдив и Академия КИТ и е напълно безплатна за участниците.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?