Следвайте ни

140 деца рисуваха Старинен Пловдив СНИМКИ

viber icon

На Международния ден на детето ОИ „Старинен Пловдив“ организира виртуалната експозиция, като резултат от конкурса за детско художествено творчество на тема „Старинен Пловдив през детските очи”. В него взеха участие над 140 деца от цяла България, а селектираните автори, в две възрастови категории, ще могат да се разгледат на сайта на общинския институт и прилежащите му социални медии. Във виртуалната изложба могат да се разгледат над 40 детски рисунки, отразяващи представите на малчуганите за Стария град. 

Отделно творбите на призьорите – по трима от всяка категория, се отпечатаха на принтове, които са експонирани в пространството на Балабанова къща. Оригиналните художествени произведения, както и други творби на отличените ще участват в представителна изложба в рамките на Празници на Стария град през месец септември. Всички победители ще получат и различни предметни награди. 

В категорията от 1. до 4. клас победители са 10-годишният Джансу Мехмед, 9-годишната Ивелина Велева и 9-годишната Михаела Атанасова Михова. 

Във втората възрастова група, от 4. до 7. клас, с призове са отличени 13-годишната Бирджан Карамфилова, 14-годишната Йоана Недева и 11-годишната Мария-Георгия Кръстева.

В картините на всички деца можем да забележим добре познати ни места или елементи от красотите на Старинен Пловдив. Къщи-музеи, занаятчии, Античният театър – това са само част от забележителностите и творческия дух на резервата, които децата са изобразили. 

Рисунките са в стил живопис, преобладава цветната палитра, но някои малки художници са избрали да рисуват в черно-бялото направление. И с просто око се забелязва детската наивност и въображение, което изменя и пречупва призмата на архитектурата, като превръща къщите и улиците в един истински магичен водовъртеж.  

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?