Следвайте ни

Мълчаливият разказвач Димовски отвори кутията с литературни бижута

viber icon

Руси Чернев

Когато преди 8 години се завърнах на работа в „Марица”, преживях няколко културни шока. Най-големият беше, че Димовски е станал сайтаджия. Оттогава често съм се чудил какво задържа този талант от тежка категория в професията. Сега, когато държа в ръката си малкото томче с разкази на Димовски, вече знам - той просто си е острил перото. Пестелив на думи и емоции в общуването, Димовски е складирал всичко ценно в кутията за литературни бижута, която 30 години ревниво пазеше от погледите на натрапниците. 

„Момичето, което предсказваше миналото” е красива книга. Всяка нейна страница вълнува с историята и трепетите на героите. Всички те са щастливи по своя начин, защото тепърва опознават тайнствата на живота. Не са станали тухли в стената. Димовски ни зарежда с надежда. Той ни показва, че до всеки малък ад съществува чистилище, друг е въпросът дали е създадено от Бог или от обикновения човешки стремеж към по-добро. Като майстор и на четката, и на перото, Краси пише изключително образно и кинематографично. Затова не мога да забравя как луничките побягват по лицето на Мая, подгонени от нейната момичешка усмивка.

Отдавна се питам защо богатият на таланти Пловдив толкова дълго чака своя наистина голям роман. Подозирам, че е свързано с личността на авторите, които безспорно знаят как да пишат, но често не намират за какво да пишат. Димовски обаче е далеч от позата на вглъбения интелектуалец, сърдит, че българите са прости и не го разбират, че в душите им е пусто и историите му не ги вълнуват, че народът ни е малък и разказаното на български е родено скопено. И не може да достигне световна слава. Димовски просто разказва истории. И ни оставя да бродим сами в необятната плетеница от послания. В томчето всеки намира своята нишка и стига дотам, докъдето може да го отведе собствената му проницателност.

Очаквам с интерес да разбера какво още има в кутията с литературни бижута на Краси. И пожелавам на добър път на „Момичето, което предсказваше миналото”.

Руси Чернев

Руси Чернев

Главен редактор

Руси Чернев е завършил Българска филология. През 1992 г. започва работа във в. „Марица. В периода 1997-1998 е главен редактор на „Стандарт Пловдив“. От октомври 2013 г. е главен редактор на „Марица“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?