Следвайте ни

Майстор до майстор на мозайката идват в Пловдив

viber icon

Второто издание на международна изложба мозайки „Балкански мостове” стартира на 18 април в Балабанова къща. Тя е част от събитийния календар по повод 50 годишния юбилей на ОИ „Старинен Пловдив” и не са включени работите на 47 творци от 6 държави.

Проектът се осъществява с подкрепата на областният управител на Област Пловдив Здравко Димитров, който е осигурил награди за трима от участниците.

Това са Стамат Иванов – почетен плакет и Награда за цялостна дейност отдадена на мозайката, Кристина Кутова – Награда за млад и перспективен автор и сърбинът Петър Вуйошевич.  Той взима награда за развитие и разпространение на мозайката.

Куратор на международния проект е Крум Шаранков. В журито, което е избрало творбите са Красимир Линков, Георги Иванов – Жорж Трак и Никола Певичаров. 

Чуждестранните гости и българските участници ще бъдат посрещнати на 18 април в 19:00 в двора на Балабанова къща с танцова програма от ансамбъл „Тракия”. В представителната експозиция ще присъстват и по-малки, по-кавалетни творби, които могат да се впишат в интериорни пространства. Новото в това издание на форума е участието на автори от Турция – страна богата на антични мозайки.

Конференцията

За първи път международната изложба „Балкански мостове” ще има и своята съпътстваща научна конференция. На 19 април с начало в 11 ч. в Малка раннохристиянска базилика ще се дискутират теми свързани с историята на мозаечното изкуство, с това как то все повече навлиза в съвременната градска среда и дом.

Организаторът Крум Шаранков споделя, че публиката ще има възможността да съпостави различните мозаечни школи и материали, да изследва експериментаторския дух на майсторите на това сложно и толкова естетско приложно изкуство – мозайката.

"Разнообразието от участващи страни и автори е знак, че „Балкански мостове” се развива в правилна посока, че трупа своя авторитет и гласност далеч извън пределите на Пловдив и България. Моята мечта е да продължим да градим мостове и заедно да превърнем мозаечният форум в традиционно събитие в календара на ОИ „Старинен Пловдив” на всеки две години, като винаги е съпътствано и от дискусионна научна конференция”.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?