49

Магьосникът Рей си вдигна цената 100 пъти само за три месеца

Раждането на пеперудата е символ, който показва как един творец може сам да постигне своето най-голямо лично възвишение единствено чрез самообучение и самомотивация

Как цената на една картина може да скочи от 50 до 5000 долара само за три месеца? Отговора знае художникът Петър Георгиев Рей, чийто живот е истински филм - динамичен като екшън, забавен като комедия и вдъхновяващ като биография на велик творец. Истински магьосник, който твори вълшебства с боя. 

Когато за първи път стъпва в Ню Йорк, финансите му са на нулата. Затова взема под мишница едно от най-добрите си платна и се отправя към парка на луксозен квартал в Манхатън - там, където тичат всички успешни и богати хора. Сяда на пейка, до себе си поставя картината и й слага цена 50 долара. За огромно разочарование обаче богаташите с милиони в банковите сметки го подминават, сякаш е невидим. А на великолепната му творба не обръщат ни най-малко внимание.

Вълшебникът Рей обаче не се отказва. Не се усъмнява в себе си. Не спира да се развива.

Само три месеца по-късно същата онази картина, от която баровците високомерно отвръщат очи, е продадена за сумата от 5000 долара на изложба в същия онзи бляскав Манхатън. “Благодаря ви, че ми подарихте тази невероятна творба на толкова ниска цена”, с плам в очите му казала купувачката.

Тази вдъхновяваща история, белязваща началото на един успех, разказва, Васка Бакларова, куратор на

най-новата изложба на Рей ​"Раждането на пеперудата", 

която бе открита тази сряда в културен център “Елизиум” в Пловдив. В нея са подредени както скъпи платна за ценители, така и по-малки картини, така че и хората с по-скромни възможности да могат да си позволят късче от вълшебната енергия на твореца. 

“Раждането на пеперудата е символ, който показва как един творец може сам да постигне своето най-голямо лично възвишение само чрез самообучение и самомотивация. Пеперудата може да краси всичко около себе си само когато е достатъчно силна да разкъса пашкула с крилата си. Тогава е готова. Тогава е завършена и съвършена. Ако някой наруши пашкула преди това, с нея е свършено. Това е идеята и на нашето човешко развитие - да се  самообучаваме до момента, в който наистина станем една завършена цялост. Тогава можем да променим и света около себе си”, убедена е Бакларова.

Тя замисля и любопитна дискусия в галерия “Елизиум” следващия четвъртък, 28 септември, на която художникът Петър Георгиев Рей ще разкаже за своя път на израстване, а почитателите на изкуството му ще могат да представят собствената си версия за раждането на пеперудата във всеки един от тях. 

“С това събитие се опитваме 

да вдъхновим всеки, който има лични казуси и не е сигурен в пътя,

по който трябва да тръгне. С общи усилия ще придобием още повече сила и ще се убедим за пореден път, че всичко е в нас самите. Няма нужда да чакаме външни катализатори на промяната, защото тя е вътре в нас. Можем да черпим достатъчно сила от себе си”, убедена е Васка, постигнала изумителни успехи като генерален мениджър на една от най-бързо развиващите се компании у нас и председател на “Бизнес лейди клуб Пловдив”.

Като ценител на изкуството тя се заема със задачата да представи Рей пред пловдивска аудитория. “Когато видя нещо красиво и магично, то ме привлича и искам да го покажа пред света. Ще се радвам този уникален творец да открие своето място сред пловдивчани. Искам да покажа, че може да не си учил в нито една школа, но да намериш в себе си силата на това, което ти е спуснато отгоре, и да го реализираш по най-добрия начин”, казва Бакларова.

Рей е

обявен от критика Кен Мофет за един от най-оригиналните художници на 21. век.

Преди да емигрира в Канада преди 31 години, завършва ВИТИЗ и играе в театъра във Враца две години, където спечелва втора актьорска награда на Националния преглед за драма и театър. Зад граница започва да се изявява и като автор на книги. Участва в повече от 50 самостоятелни и групови изложби в Канада, САЩ и Франция и България.

“През 1991 тръгва със съпругата си за Канада, без много да му мисли. „Беше някаква мода - отвориха се вратите и се юрнахме - без нищо, само с един куфар. Лишихме се от всичко. Отидохме в чужд свят с други порядки, различни отношения и дори непознати за нас температурни измерения”, разказва художникът.

Дълго време той бил изключително депресиран в чуждата държава. “Все едно до главата ми имаше зареден пистолет. Започнах да мия чинии. Шефовете ме тероризираха, гонеха и унижаваха. Бях изгубен в пространството в продължение на години. Когато човек е самоук, той се развива по-бавно, но това се оказва много по-стабилно изграждане. Невероятно полезно е, когато правиш нещата стъпка по стъпка и когато се учиш от грешките си“, уверява творецът.

В началото той и съпругата му Милена живеят на социални помощи. Тя обаче се окопитва бързо и завършва за психотерапевт. Започва да работи и да издържа семейството. В този труден период много от женените им приятели се разделят.

„В Канада жените се адаптираха към новите условия по-бързо. Моята съпруга научи френски за два-три месеца, знаеше какво иска да учи, започна работа. А аз скитах по улиците бездомен, имах пари само за едно кафе на ден. Намръщен, брадясал, нервен… Но моята съпруга бе до мен. Това много ми помогна да преоткрия себе си и да реализирам потенциала, който бе скрит дълбоко в мен”, спомня си с усмивка Рей. 

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата