4232

Маги Гигова стана първият носител на наградата "Максим Минчев"

Първият носител на новоучредената награда на името на бившия шеф на БТА Максим Минчев стана  Маги Гигова,  дългогодишен член на най-голямата неправителствена организация на пишещите за туризъм – Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма.

Призът беше връчен в зала „МаксиМ“ на БТА от генералния секретар на AБУЖЕТ и член на Изпълнителното бюро на Световната федерация на пишещите за туризъм (FIJET) Пламен Старев в присъствието на много официални гости, интелектуалци, представители на българската култура и туризъм, писатели, журналисти и приятели на Максим Минчев.

Президент на асоциацията в продължение на над 15 години Максим Минчев (1953-2020), бивш генерален директор на БТА, беше сред дългогодишните членове на АБУЖЕТ. Той наследи този пост от изключителния разказвач и пътешественик – писателят Ясен Антов. Заедно със стотиците си репортажи в българските медии, като журналист, писател и пътешественик, посетил над 140 страни, М. Минчев има 13 издадени книги с пътеписи и впечатления от цял свят. Призът се присъжда от АБУЖЕТ за първи път в деня на рождения ден на Максим – 5 юни.

Наградата е учредена за журналист или писател, активно работещ за изпълнение на целите на асоциацията. Отличието има за цел да популяризира честната и правдивата журналистика на международния език на туризма и да насърчава и обединява работата на десетките членове на АБУЖЕТ в представянето на България като целогодишна дестинация с уникална история, културно наследство и природа.

АБУЖЕТ е основана през 1956 година от изявени български интелектуалци, сред които Валери Петров, Богомил Райнов, Богомил Нонев, Ивайла Вълкова и др. Тя е сред основателите и най-дългогодишните и активни членове на Световната федерация на журналистите и писателите по туризма (FIJET),. Днес в нея членуват над 60 водещи журналисти, писатели и блогъри.

Магдалена Гигова е известен журналист, фотограф и пътуващ писател. Завършила е педагогика и журналистика в Софийския  университет „Кл. Охридски“, както и фотожурналистика в Колежа по фотография „Юлиус Фучик”. Има над 35-годишен журналистически стаж. Била е преподавател по теория и практика на печата в Свободния факултет на СУ „Кл. Охридски” и лектор по програмата „Еразъм+“. Собственик е на сайта за пътешествия и култура www.dromomania.bg. Автор и водещ е на предаванията „Покана за пътуване“ и „ Легендите на София“ по БНР. Председател е на журито на Международния младежки медиен фестивал „Арлекин“. PR e на българското участие на Биеналето за изкуствата във Венеция и на фондация „Ценности“. Автор и съавтор е на 13 книги, посветени на туризма и пътешествията ѝ по света. Член е на СБЖ, ABUJET, FIJET, Международната гилдия на пътуващите писатели и др. Има десетки награди и отличия, между които Международната награда „Българин на годината” в категория „Писател-пътешественик”, Наградата за журналистика на фондация „Христо Ботийов”, „Златно перо“ на СБЖ и др.

След удостояването на Магдалена Гигова с Наградата на АБУЖЕТ на името на Максим Минчев беше представена книгата „По пътищата на Африка“. Тя съдържа непубликувани досега пътеписи на нашия непрежалим колега и приятел, издадена посмъртно от издателство ФАБЕР. За  Максим Минчев и за изданието разказаха Соломон Паси, Георги Милков, Гого Лозанов, Максим Бехар, Нейко Генчев и др.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?