1939

Маестро проф. Марио Хосен: С музиката създавам мостове между култури и религии

От 20 г. моя спътничка е цигулка на 273 години

ОЛЯ АЛ АХМЕД

Легендарният Виенски симфоничен оркестър пристига за първи път в България, за да изнесе два концерта на Античния театър в Пловдив на 9 и 10 септември. Солист на спектаклите е маестро Марио Хосен. Той е признат като водещ интерпретатор и изследовател на музиката на Паганини. Едва на 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена и Париж. Концертният му репертоар е огромен, включва произведения от епохата на Ренесанса до съвременната музика, рок и джаз. Особена популярност му носят изпълненията на концертите и двадесет и четирите капричии на Паганини и цигулковите сонати на Бетховен. Солист е на едни от най-известните световни оркестри, между които Лондонската филхармония, Кралската филхармония, Симфоничен оркестър „Чайковски“ на Московското радио, English Chamber Orchestra, Academy St. Martin in the Fields, Филхармония Брукнер - Линц и много др. Диригент на Виенския камерен оркестър и художествен ръководител на концертния цикъл „Concert Spirituel“ във Виена. Гост-професор и член на жури на международни конкурси във Франция, Мексико, Япония, Испания. Удостоен е с награда „София“ за музика и с наградата на ФМ Класик Радио. От 2019 г. е артистичен директор на Международния музикален фестивал „Варненско лято“.

- Маестро, вие сте българо-австрийски музикант, но какъв е вашият произход и семейство?  

- В кръвта ми тече българска, коптска, гръцка и еврейска жилка. Майка ми е оперна певица, която е била солистка на оперетата в София и в Пазарджик. Отказва се от кариерата си заради трите си деца. Баща ми е юрист, учил право в Рим и в България, който има египетски и судански корени. Аз съм израснал в Пловдив, след което от 1990 година живея във Виена. От малък съм на сцената, изнасяйки нонстоп концерти в България и по света. Три години след пристигането си в Австрия, по предложение на кмета на Виена Хелмут Зилк, получих и австрийско гражданство. Представям по света музика, в корените на която е идеята чрез класическа хармония да допринасям за каузата в изграждането на храм на хуманността. Мотивите ми са, създавайки мостове между културите и религиите, видимия и невидимия свят, заедно да се опитаме да видим светлина по пътя и да не забравяме че всички сме само едни пътешественици, генетични имигранти през вековете и за кратко гости на тази планета.

- Вие самият как се самоопределяте?

- Космополит и гражданин на света.   

- Винаги ли сте искал да станете това, което сте? Имал ли сте друга детска мечта, която не е свързана с цигулката и Паганини?

- От малък родителите и учителите ми откриват моя музикален талант. Любовта към цигулката, като израз на силна емоция, е част от моето естество. Музиката на Паганини, която за мнозина е непреодолима техническа бариера, за мен е била винаги близка и разбираема. Да бъда първият изпълнител, който записва произведения както на Паганини, така и на други автори, създавайки над 25 компактдиск албума, е реализация на част от моите каузи. 

- Да се спрем на Паганини. Как го преоткрихте? 

- От малък обичам да свиря музиката на Паганини. Още от ученическите ми години както концертите му, така и капричиите за соло цигулка. Да не забравяме, че Паганини е бил вдъхновение и мотивация на най големите романтични композитори, сред които блестят имена като Шопен, Лист, Берлиоз, Менделсон, Клара Вик-Шуман. За мен лично мотивацията се появи след поредица от покани. Първо, преди около десет години, издателство "Doblinger Verlag" във Виена ме покани да стана редактор на интеграл върху цялостното творчество за цигулка и оркестър на Паганини. Впоследствие дойде и поканата от наследниците на автора и на Данило Префумо, артистичния директор на най-голямата звукозаписна фирма в Италия "Dynamic" да запиша цялостното творчество на Паганини за цигулка и направя световна премиера на творби, които досега не са били публикувани в оригиналния им вариант, една голяма чест за всеки един солист и изпълнител. 

- Какво си спомняте от дебюта с Пловдивската филхармония, когато сте само на 8 години?

- Спомням си вълнението, препълнената зала на Профсъюзния дом на културата, светлините на прожекторите, любовта и грижата на мама и на първия ми учител господин Атанас Бъчваров, както и на десетките концерти след това с моята любима учителка в пловдивското музикално училище - госпожа Дарина Данкова. Тези мигове на щастие ще останат с мен за цял живот.

- Концертният ви репертоар е огромен - от произведения от епохата на Ренесанса до съвременната музика, рока и джаза. Кой жанр най-много ви допада? 

- Допада ми всяка стойностна музика. Трудно е да определя автор, жанр и епоха. Може би музиката на Бах и Паганини са свързани най-много с моето ежедневие. Няма ден, в който да не изпълнявам соната или партита на Бах и на няколко капричи на Паганини.

- Винаги задавам този въпрос на хората на изкуството - как релаксирате извън музиката, сцената и свиренето?

- В свободното си време обичам да чета, да се срещам с приятели, да следя футболните първенства, да пия хубаво уиски и вино, да се наслаждавам на кубинска пура, да посещавам исторически и природни забележителности, особено тези, които са свързани с древни култури и езотерични учения. 

- Как бихте определил любовта към цигулката? 

- Бих определил тази любов като израз и смисъл в живота на артиста. Споделяйки силните чувства и идеи, заложени като послание в музиката, ние, хората на изкуството, се стремим да допринесем не само за личното си изграждане, но се стремим да обогатим и света на хората около себе си чрез създаване на специфична атмосфера на духовност в обществото.  

- Вие сте редактор и изследовател на цялостното творчеството на Паганини за цигулка и оркестър за едно от най-старите музикални издателства в света „Musikverlag - Doblinger“ Виена. Какво е да изследваш Паганини? 

- Незабравимо преживяване бе поканата от ръководството на библиотека "Казанатензе" в Рим, където имах възможност след изследване на партитурите и да свиря по оригиналните ноти на Паганини. 

- Какво масовата аудитория не знае за Паганини?

- Паганини е бил великолепен композитор, цигулар, виолист и китарист. Отдаден на детето си и цигулката. Новатор и езотерик. Автор на богато камерно музикално наследство - 18 квартета, над 70 сонати за цигулка и 100 пиеси за китара. Той е живял в епохата на големите класически композитори, но е изпълнявал и композирал революционна музика за своето време. Близо 20 години преди всички значими композитори на романтизма той създава свят, вдъхновил гения Франц Шуберт да напише след негов концерт: "чух... "песен на ангелски гласове".

- Свирил сте на стотици сцени. Кое място по света най-много подхожда за Паганини? 

- Според мен музиката на Паганини подхожда на всяка концертна  сцена. Тя е близка особено до рок музиката. В творчеството на китаристи като Ингви Малмстийн, Ричи Блекмор и Стив Вай се чува част от неговото духовно наследство.

 - Свирите на цигулка “Гуаданини” от 1749 г. Откъде се сдобихте с този инструмент и как се поддържа такава реликва?

- От 20 години моя спътничка в творческия ми път е цигулка, създадена от големия лютиер Жан Батиста Гуаданини, предоставена ми след конкурс и с решение на губернатора и експертния съвет на Австрийската национална банка. Само малцина строго определени, висококвалифицирани лютиери по света имат позволение да поддържат тези старини инструменти. Изисква се много грижа, поддържане на определена постоянна температура, влажност, както и много други фактори тези столетници да продължават да радват изпълнители и публика с тайнството на звука си.

- Носител сте на редица награди. Коя е най-важната за вас и защо?

- За мен най-голямата награда е любовта на публиката и аплодисментите след всеки един концерт! 

 - Проф. Хосен, липсва ли ви България? Често ли идвате?

- България е винаги в сърцето и душата ми. Опитвам се да съчетая концертната си дейност по света с каузата за запазване и развитие на българската цигулкова школа чрез работа с младите бъдещи творци и с популяризирането на българската музика на различни фестивали. Приемам всяко пътуване до България като мисия и кауза.  

- На 9 и 10 септември представителният оркестър на Виена ще изнесе концерти в Пловдив, където вие сте солист. С какво ще изненадате публиката?

- С допълнение към програмата, която включва музика на Бетховен, Паганини и Дворжак, ще изненадаме публиката с включването на българско произведение. Идеята да се изпълни песен от Българска сюита за цигулка и оркестър на Панчо Владигеров се хареса много на ръководството на Wiener Symphoniker. Владигеров и неговата музика са част от програмите на Виенския симфоничен оркестър през периода 1940-1947. 

- Как се стигна до това историческо гостуване на Виенския симфоничен оркестър?

- Благодарение на Община Пловдив и на организаторите от сдружение "Тракия" начело с неговия председател г-н Иван Попов това историческо гостуване е факт. Изисква се много идеализъм, грижа, отношение и разбиране към значимостта на високата култура и образование подобни изяви да се случват по-често. 

Пловдив, със своята многовековна история, и Античният театър на Филипополис са изключително подходящо място за реализация на подобен концерт.

 - И в края на нашето интервю - какво ще пожелаете на нашите читатели и публиката, която ви очаква с нетърпение в Пловдив?

- Обичам ви и очаквам срещата с нетърпение!

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?