49
Следвайте ни

Маестро Найден Тодоров се изповядва за пътя към върха

viber icon

Звездни гости ще споделят личните си истории и своя път в музиката в концертната зала на АМТИИ в Пловдив днес от 11 часа. С това събитие започва новият проект на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, наречен "Проекции на диалога".  Той съчетава в себе си три елемента ​- лекция, уъркшоп и подкаст епизод. Първият гост е Найден Тодоров - световно име в областта на музикалното изкуство. 

Музикантът е роден в Пловдив. През 1993 г. завършва с отличие Музикалното училище „Добрин Петков“, а през 2000 г., само на 26 години, е поканен за  директор на Пловдивската опера и филхармония, като става най-младият диригент в България на такава позиция. Първият оперен дебют на Найден Тодоров е премиерата на „Тоска” от Пучини. Пак в Пловдив той създава и суперпродукцията на Дарио Фо на операта на Росини „Севилският бръснар“, представена пред зрителите в Холандия, Германия и Великобритания. По-късно младият диригент получава наградата "Пловдив" за незабравимия концерт с Пловдивската филхармония и Джон Лорд.

Досега Найден Тодоров е работил с всички симфонични оркестри и оперни театри в България, но е особено свързан със Софийска филхармония, с която дебютира през 2001 г., а от началото на 2017 г. е избран за неин директор. В концертите си със Софийската филхармония Найден Тодоров работи с някои от най-изявените световни певци и инструменталисти, като Райна Кабаиванска, Анджела Георгиу, Соня Йончева, Веселина Кацарова, Паул Бадура Скода, Милена Моллова, Бернд Глемзер.

Входът в концертната зала е свободен, но местата са ограничени. Запис от лекцията, както и подкаст епизодът ще бъдат публикувани в социалните канали на Академията до края на октомври. Проектът на АМТИИ е част от програма „Наследство“  и се осъществява с подкрепата на фондация "Пловдив 2019".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?