46

Маестро Мелтун Кадиоглу представи книгата "Песни, вдъхновени от земята родна"

Маестро Мелтун Кадиоглу – възпитаник на Пловдивската музикална школа с премиера на книгата си „Песни, вдъхновени от земята родна“ 

34 композиции на песни представя известният музикант, композитор и диригент Мелтун Кадиоглу в книгата си „Песни, вдъхновени от земята родна“. Повечето от текстовете са плод на негови идеи, мисли, усещания. Някои от тях са създадени от приятели, с които се е срещал през 50-годишния си творчески път. Авторът реши да направи премиера на книгата си в Съюза на българските журналисти по покана на неговия председател Снежана Тодорова. Тя разказа за първата им среща в Бурса по време на посещение с журналисти по международен проект. „Щастлива съм да го поздравя с това прекрасно издание, което не само е с топли снимки, картини от родния край, но и с негови композиции. Всяка една песен е придружена с ноти, музика на нашия талантлив гост и приятел Мелтун Кадиоглу“, посочи в приветствието си Снежана Тодорова. 

„Гордея се, че съм възпитаник на Пловдивската музикална школа. Завършил съм музикалното училище „Добрин Петков“ и Музикалната академия в Пловдив. Тук създадох своите приятелства. Като човек, израснал, придобил образование и работил в България, а по-късно живял и допринесъл скромен принос във втората ми родина Турция, аз си позволявам да се смятам за един малък мост на културните връзки между нашите две съседни, приятелски страни и народи. Обичам и двете си родини“, посочи от своя страна Маестро Мелтун Кадиоглу (Ръфкъ Юмер). 

Сред гостите на премиерата бяха и много приятели на композитора. Един от тях – Петър Янков, с когото се запознават в музикалното училище „Добрин Петков“ през 1966 г. „Не се виждаме често, но когато се срещнем, винаги ни е много приятно да споделяме. Неговият хор „Обич“ изпълнява не само турски, но и български песни. Изпълняват ги много добре, защото повечето от членовете му са от Родопския край, включително и неговата съпруга Рефи, която участва като солистка. Мелтун не е преставал да обича България. Щастлив съм, че го познавам и се радвам, че твори и не се страхува да изразява чувствата си. Пожелавам му много здраве, успех и творческо дръзновение“, сподели Петър Янков, който е известен музикант и син на невероятния изпълнител на родопски песни Крум Янков. 

На премиерата на „Песни, вдъхновени от земята родна“ присъства и общинският съветник и председател на читалище „Родопска искра“ Юксел Исмаил, който посочи удовлетврението си от съвместната дейност с диригента, която продължава повече от 15 години. Той връчи плакет и поздравителен адрес от кмета на Община Ардино инж. Изет Шабан и председателя на Общинския съвет Сезгин Байрям. В него се казва: „Родопа планина е раждала таланти с изяви в различни области на изкуството. С музикалната си дарба Вие се наредихте до десетки поети, писатели и художници от нашия край, които са оставили диря и са прославили родината и извън пределите й. Наред с разностранната си музикална дейност се отдадохте и на композирането на песни. Плод на това творчество е книгата Ви. Нека този сборник със сътвореното от Вас стигне до музикални състави и песните Ви да се запеят от поколения изпълнители!“.  

Събитието бе уважено и от Мурат Арслан от Посолството на Република Турция у нас, който поздрави Маестро Кадиоглу и пожела да продължат да развиват културните връзки и  съвместните проекти в бъдеще. 

„Трогнат съм от вниманието и обичта, с която ме дарявате. Това ми дава сили да продължа да творя и да създавам културни мостове между хората“, допълни Маестрото. Той уточни, че дългогодишната му професионална дейност го е срещнала с велики творци като проф. Минчо Минчев, Емил Табаков, Маестро Георги Димитров, Теодосий Спасов и други, които е канил да гастролират в Турция. 

Една от песните в сборника с композиции е по текст на известния бард, журналист и поет Ивайло Диманов „Скитащият делфин“. Той избра да поздрави Мелтун Кадиоглу и неговите гости с изпълнение на „Райският залив“. Председателят на СБЖ Снежана Тодорова подари на автора от името на Съюза картина, която да му напомня за България. „Ще продължавам да творя и създавам мостове на приятелства в по-нататъшния си съзнателен живот“, увери гостите Маестро Кадиоглу и дари на СБЖ картина с изображение на Сол ключ – символ на изкуството, което обединява хората по света. 

 

Маестро Мелтун Кадиоглу е възпитаник на Пловдивската музикална школа. Завършва музикалното училище „Добрин Петков“, а по-късно и АМТИИ. Свири на фагот, саксофон, акордеон и пиано. През 1989 г. заминава за Турция и става зам.-директор, а след това и директор на оркестъра в Адана. Завежда катедра „Духови инструменти“ и преподава в известния Чукуровски университет. От 2000 г. се установява със семейството си в Бурса, където става оркестрант, а по-късно и диригент на духовия оркестър. Преди близо 20 години създава и хор „Обич“, в който пеят и свирят 45 музиканти и хористи, повече от които родени в България и реализирани като инженери, архитекти, лекари, преподаватели, обединени от любовта към музиката. Като диригент и музикант концертира на 3 континента, като изнася спектакли в Германия, Сърбия, Румъния, Македония, България, Гърция, Сирия, Кипър, Русия, Украйна, Япония и др. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?