Любо Дилов описва плътта с хуйку

Що е то „хуйку", ще осветли пловдивската аудитория Любен Дилов в „Петното на Роршах" довечера. Интелектуалецът ще представи последната си книга „Хуйку: Български антинародни приказки" по време на литературния салон Spirt in Spirit.

За разлика от хайку - прочутия японски жанр на късия, многозначителен и същевременно нeмного значителен стих, хуйку е късче проза, където нещата са казани толкова директно, че звучат като намеци за други по-важни и скрити неща. Докато хайку най-често чрез описанието на природата разкрива състоянията на човешката душа, хуйку чрез състоянията на човешката природа описва всичко, включително и състоянието на околната среда. Това са кратки истории за природата на плътта, в които читателят може да открие сенките на духа, казва Дилов.

Вечерта е първата от поредица срещи с писатели, които ще се провеждат всеки вторник. Идеолози на литературния салон са самият Дилов, шефът на „Петното" и също писател Александър Секулов и главният редактор на издателство „Сиела" Светлозар Желев. Желанието им е да направят общество от хора, които обичат книгата. Читатели на съвременни автори ще се събират и в софийския клуб „Библиотеката", който Дилов държи. Най-запалените ще получат членски карти, с които ще пият и пазаруват книги с отстъпка. Участието им в литературния клуб обаче ще е с английски традиции - т.е. присъствието ще води до загуба на активите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?