2374

Любител винар и докторант e кандидат за шеф на "Старинен Пловдив"

Комисия ще реши утре кой от тримата кандидати, подали документи за вакантния от година и половина пост за директор на ОИ „Старинен Пловдив” да бъде допуснат до конкурса.

Ще се гледа дали документите и квалификацията им отговарят на изискваните от конкурса.

Има и предложение защитата на концепциите за развитието на института да одобрените да бъдат стриймвани. 

Документи са подали временно изпълняващият длъжността директор д-р Елена Кантарева-Дечева, експертът по туризъм Виделина Гандева и служителят от отдел „Краезнание” към НБ „Иван Вазов” Иван Цанов. 

Иван Цанов

Последният кандидат за директор е и най-неизвестен от тримата. Иван Цанов е на 31 години и има бакалавърска степен от ПУ със специалност „Социология” и магистратура „Историческо наследство и културни институции” в УНИБИД /Библиотекарския институт/ в София.

В момента кара докторантура там на тема „Историческо наследство в съвременна информационна среда”. Иван Цанов е член на БСП и е любител винар.

Обича да обикаля страната за дегустации и всяка година си купува грозде, от което прави вино. Той е запален привърженик на ЦСКА.

Виделина Гандева има бакалавърска степен „Библиотечно-информационни науки” във Великотърновския университет и магистратура по „Културен туризъм“ съм от Пловдивския университет.  През 2006 г. е част от екипа, отворил първия Туристически център в Пловдив.

От тогава до 2018 година е експерт и началник отдел на „Категоризация, маркетинг и реклама” и директор на общинско предприятие „Туризъм”. От 2018 г. до февруари 2022 г. е изпълнителен директор на пловдивското публично дружество за туризъм, култура и маркетинг „Орфей Клуб Уелнес“.

Виделина Гандева е един от съоснователите на фестивалите „Вкусът на Пловдив“ и „Ароматите на Индия“ в Пловдив. През ноември представи дебютната си стихосбирка "Вибрации".

Временно изпълняващият длъжността директор – д-р Елена Кантарева-Дечева е един от големите ни художник-реставратори. Тя е доцент по иконопис и технология и техника на живописта в специалност „Църковна живопис“ в АМТИИ.

Завършила е Националната художествена академия със специалност „Консервация и реставрация“. От 1989 г. работи в областта на консервацията на антични мозайки като реставратор в НИПК и в Археологическия музей.

От 2015 г. е ръководител на реставрацията на мозайките на Епископската базилика на Филипопол. Дисертационният й труд в АМТИИ е "Подови мозайки от Епископската базилика на Филипопол - технология и техника, състояние, проблеми, реставрация".

Празното директорско място в ОИ „Старинен Пловдив” се появи след като назначеният без никакъв конкурс и неотговарящ на никакви изисквания за поста Богомил Грозев бе принуден да подаде оставка в средата на юни 2021.

Поводът бе назначаването за шеф на Античния театър на скандален софийски диджей, който възмути пловдивската общественост с обидни постинги във Фейсбук.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Археолог

Археолог

26.02.2023 | 16:46

Кантарева никога не е била реставратор в Археологическия музей

Отговори
1 0
Ужас без край!

Ужас без край!

26.02.2023 | 15:59

Ми стига с тези експерименти и любители аматъори!Къде са ви професионалистите ?Къде са ви кадрите бе ?Превърнахте града в опитно поле за провалени герберасти и некадърници!

Отговори
2 3
Млад археолог

Млад археолог

27.02.2023 | 10:03

А, цял живот баби да бутаме по постове, кадърните млади хора ще чакаме вакантно и кротко докато решат да напуснат сцената. Не може да коментирате компетентност без да познавате хората!

Отговори
0 0
Мимето

Мимето

26.02.2023 | 15:37

Щом е от Централния Спортен Клуб на Армията може, но с асистенти от Ботев и Локото.

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?