71

Лунният скафандър на Нийл Армстронг идва в Природонаучния музей СНИМКИ

Пловдивският Природонаучен музей ще приюти за четири месеца реплика на лунния скафандър на Нийл Армстронг. Това е единствената официална реплика в Европа на астронавтския костюм. Той може да бъде видят от 22 януари до 23 май. 

Костюмът е произведен от Латексната корпорация Дувър и техническото му название е A7L. Скафандърът е петслоен и тежи 28 килограма за работа вътре в кораба. За излизане в открития космос масата му нараства на 34,5 килограма. С него астронавтът може да прекара 6 часа в космоса или на лунната повърхност. 

Скафандърът на Армстронг от мисията „Аполо“ 11 до Луната гостува у нас, благодарение на Посолството на Съединените Щати и е предоставено от Постоянното представителство на САЩ към международните организации във Виена.

Тази уникална космическа екипировка е създадена в 15 лимитирани броя от Националният музей по въздухоплаване и аеронавтика(NASM) към Смитсониън институт в САЩ, където се съхранява и оригиналния костюм. 

Инициативата за изработването на общо 15 реплики на костюма на Армстронг е на НАСА и се осъществява по повод 50 годишнината на мисията Аполо 11 и  кацането на Луната за първи път. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?