Следвайте ни

Ловецът на фотони, който снима светлината на нощта

viber icon

Колкото по-надалеч и по-нависоко от градовете, толкова по-добре, казва младият фотограф Климент Трендафилов

Най-дългата си снимка пловдивчанинът е правил от 22.00 до 4.30 сутринта

Пловдивският фотограф Климент Трендафилов ще представи дебютната си изложба „Другата светлина - на love за фотони“ в Стария град. Климент снима нощем в два стила - пейзаж и астро фотография. Нощта е специално време, през което въображението работи на максимум, казва той. Затова и влечението му към нея е обяснимо. Но главната причина е друга  - младият фотограф иска да улови светлината в тъмното.

Снима небето от различни места в България. В Пловдив, както в повечето големи градове, светлинното замърсяване пречи за подобен вид фотография, затова той търси по-безлюдни места. 

„Човек трябва да избягва пренаселените градове. Колкото по-надалеч и по-нависоко, толкова по-добре. Аз планирам предварително кога и къде ще отида, колко време ще трябва да прекарам там“, казва Климент.

Любимото му място е брегът от Синеморец до Резово. Посетил го през лятото с приятелката си и двамата били впечатлени от дивата красота и прозрачната морска вода. Разбрал, че може да прекара там на палатка със седмици. "Беше точно за нас, далеч от хорската суета, близо до планината и морето", казва фотографът.

Най-дългата му снимка е отнела над шест часа. Фотоапаратът е снимал от 22.00 часа до 4.30 сутринта.

Климент Трендафилов е завършил „Европеистика“ в Дания. Учил е и компютърни науки. И днес основната му работа е свързана с IT сферата, но не нарича себе си специалист.

„Аз не се издържам с фотография. Изградил съм начин на работа, която ми доставя удоволствие. Занимавах се с поръчкова фотография около година, но си дадох сметка, че целият професионален опит ми е отнел интереса към изкуството. Затова се отказах и продължих да снимам за себе си. Всичко зависи от това, доколко можеш да се отдадеш на любимото си занимание. Да, не е лесно да се изкарват пари от пейзажната фотография, но ако си готов да работиш, можеш да изградиш име“, заявява той.

 

Създава сайт за безплатно обучение на начинаещи

Дебютната фотоизложба на Климент Трендафилов ще се открие в къщата на Мексиканското изкуство в Стария град на 6 ноември от 18.00 часа. Включва 15 снимки, правени тази година. Творбите ще бъдат изложени до 27 ноември. Досега Климент е снимал за себе си, но решава, че е стигнал ниво, при което има какво да покаже на хората.

Младият фотограф създава и сайт, в който напълно безплатно дава уроци и насоки на начинаещите. Съветва къде е препоръчително да се снимат нощни пейзажи, обяснява различните техники и тайни на занаята.

„Искам да предам и на другите това, което съм научил, за да не се налага и те да минават през дълъг обучителен процес. За пет години съм пробвал различни неща", споделя пловдивчанинът.

Според него астро фотографията не е най-почитаната в България, въпреки че е много красива и сложна. Самият той страни от дълбокия космос. По-скоро комбинира астралните дадености, които могат да се видят и с просто око, с пейзажна картина на преден план. За да стигне до дълбоките тайни на космоса, му е нужно още време, опит и техника, макар че не е задължително да е от най-скъпите и високи класове.

 

Превръща деня в черно-бял спомен

Едно от затрудненията е, че вижда цветовете по един начин в естествена среда, а по друг - пред компютъра, където реално обработва фотографиите. Пробвал се е да обръща цветовете според това, което вижда в съзнанието си, но в повечето случаи не се получава така, както си го представя.

Ако снима на дневна светлина, го прави на лента, защото само така може да си позволи да прави единствено черно-бели снимки.

„Както казва мой близък приятел, с лентов фотоапарат улавяш обектите по много по-чист начин. Хубавото при него е, че не работиш с единици и нули, като при дигиталния. Не го правя с особена цел, повече за спомен. Допада ми и самият процес - заснемане, проявяване, след това увеличаване и проявяване на хартия“, допълва артистът.

Обича да снима и красотите на есента, макар да смята, че тази есен е много по-различна от предходните и не е изпълнена с толкова богати гледки. Намира за по-скучни пролетта и лятото.

 

Червеното е кафяво, а зеленото - жълто

Интересно при майстора фотограф Климент е, че има деформация на зрението - исхроматопсия или цветна слепота към червеното и зеленото. Това не е точно далтонизъм, по-скоро далтонизмът е частен случай на цветната слепота по отношение на зеления цвят. Климент вижда основни цветове като други. Например зелените листа на дърветата му се струват жълти. Често вижда червеното като кафяво.

„Мозъкът ми е свикнал да събира детайлите от това, което вижда, и да се оправя по някакъв начин. Не виждам добре, затова колкото и да е светло, не разбирам напълно ясно какво е пред мен. Беше си предизвикателство да снимам, но се свиква“, споделя той.

Тази деутеранопия не пречи особено на начина му на живот, защото е роден с нея и я приема като част от себе си. Просто понякога пита другите хора какъв е някой цвят, защото не е сигурен.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?