Следвайте ни

Литературните предложения на Пламена Колчакова

viber icon

Продължаваме с литературната ни рубрика "Какво да четем", в която каним млади родни писатели да споделят своите любими книги, които биха ви заинтригували. Книги, на които да обърнем внимание не само по време на социалната изолация, но и отвъд нея.

Днес сме поканили младата пловдивчанка Пламена Колчакова, чиято дебютна стихосбирка "Нора" излезе от печат в началото на миналия септември. Пламена пише в бял стих, а следващите ѝ творчески амбиции са насочени към прозата и  социалното изкуство. Ето какво ни споделя тя:

Ако трябва да бъда честна, времето, което прекарах затворена вкъщи, се оказа предизвикателство за мен, въпреки че съм човек, който обича да остава насаме със себе си, с мислите си. Аз съм от хората, които постоянно купуват книги. Някои прочитам веднага, а други не. Винаги става така, че онези, които оставям настрана, излизат "сами" в правилния момент. Често дори забравям, че ги имам. Спотайват се между лавиците, докато не стане време.

Така открих Виктор Франкъл и една от книгите му - "Човекът в търсене на висш смисъл". Бях я купила преди месеци. Препоръчвам я на всеки, който иска да порови в душата си и да се докосне до себе си.

Друга книга, която обичам да препрочитам, е "Остайница" на Рене Карабаш. Една разтърсваща история, която ще ви остави несъмнено белег. Бих я описала като нестандартна. Истинска. Кара те да чувстваш. Всяка една капка мастило по страниците събужда силни емоции. Един непрестанен поток от мисли, който променя самия читател. Непредсказуема. Тя е четиво за смелите, които обичат различната литература.

А за почитателите на поезията горещо препоръчвам стихосбирката “Видения" на Керана Ангелова. За мен тя е вълшебна. Често прелиствам страниците ѝ и се изгубвам сред тях. Един от най-ценните подаръци, които съм получавала. Стига само да поиска, човек може да намери куп отговори, закодирани между редовете. “Видения" е необикновена както отвътре, така и отвън. Още сега ви предоставям един от стиховете ѝ:

Когато много исках да стана
Циганка

Да пуша със стуклена лула
В пазвата си да пускам
Дива мента и влажен пчелин
А около жилавите ми глезени да се
вият
Метални змии
С капчица втвърдена отрова
На върха на езика
Тогава
Започнах да спя с отворени очи
И да сънувам
Пророчески сънища

И не на последно място - "Следващият път" на Марк Леви. Едно приключение с неочакван край. Идеята, че нищо не е случайно. Един роман, който носи надежда, търси смисъл и представя идеята за любовта като една непобедима сила, преминала дори границите на времето. 

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?