Следвайте ни

Лия Петрова блести във „Viva Vivaldi“

viber icon

Виртуозната цигуларка Лия Петрова ще бъде солист на концерта „Viva Vivaldi“ на Пловдивската опера, който ще започне тази вечер в 19 часа в Дома на културата „Борис Христов“.

Лия свири на цигулка от 4-годишна, само след две години вече концертира с различни оркестри, а на 8 години получава Моцартов медал като най-млад артист на ЮНЕСКО. Има награди от международните конкурси „Тибор Варга" (Сион), „Луи Шпор" (Ваймар), „Вацлав Хумел" (Загреб).

През 2016 г. Лия Петрова печели Първа награда на Международния цигулков конкурс „Карл Нилсен" в Дания. Свири с уникалната италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690 г., предоставена <210> от Queen Elizabeth Music Chapell.

Диригент на „Viva Vivaldi“  е Константин Добройков, солисти - Лия Петрова, цигулка, и Киоко Мороока, фагот. В програма ще чуем: Вивалди ​- „Годишните времена“, и Вивалди - „Концерт за фагот“.

Антонио Лучо Вивалди е италиански композитор, виртуозен цигулар, музикален педагог и духовник. Роден е във Венеция и е смятан за един от най-значимите барокови композитори. Приживе бил и оценяван, и руган, а след смъртта си - забравен.

Тази година се навършват 342 години от рождението на великия композитор, наричан "рижия абат" заради червения цвят на косата му и свещеническия му сан.

Днес няма човек на планетата, който да не е слушал и да не знае автора на "Годишните времена“. Малцина знаят обаче, че Вивалди е първият композитор в историята, въвел духови инструменти в класическата оркестрова музика.

 

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?