1553

Лилково чества 110 години откак обяви война на Османската империя

Родопското село Лилково ще превърне честването на 110-годишнината от пукването на първата пушка от Балканската война в голям празник с концерти на известни изпълнители, възстановка, изложба и молебен на 8 октомври. 

В селото „21-ви Средногорски полк“ започва първите бойни действия срещу Османската империя. 

Командир на българските войници е капитан Тодор Чилнов, а много от местните също грабват пушките и участват в атаката. Такъв е случаят с лилковеца Атанас Харизанов.

На 8 октомври в 11 часа в селото ще започне молебен панихида за загиналите. 

Ще бъде открита изложба с исторически фотографии от онези славни дни. Друга ще е с детски рисунки посветени на Лилково.

В 13 часа сдружение „Комитет Родолюбие“ ще направи възстановка на първите бойни действия. Неговите доброволци ще са облечени в униформите на пехотинци от Българската армия, която тогава само за две седмици свиква под знамената си близо 600 хиляди души.

Според историята, първите изстрели по турските позиции са дадени на 5 октомври между селата Лилково и Ситово.

В 15 часа в двора на местния хотел „Росица“ започва голям благотворителен концерт, който трябва да събере средства за протеклия покрив на читалище „Родопска искра 2020“. Заради него то сега е неизползваемо.

В концерта ще участва най-голямата българска фолклорна формация – ансамбъл „Тракия“. Ще дойде и солистът на БНР Любомир Пейков, както и солисти на ансамбъл „Булгаре“. Стефан Янев и лилковският певец Наско Терзиев също са сред участниците. 

Гостите на празника ще чуят вокална група към ОУ „Захари Стоянов“, Иван Русков и Анелия и Мария Терзиеви от читалището в село Труд. Пловдивското СУ „Любен Каравелов“ също ще изпрати в Лилково около 20 деца. Поканен е президентът Румен Радев. Празникът на красивото село ще завърши с пищна заря.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?